Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

Гас подстакао грејање струјом

Руски гас за Европу прошле године поскупео за 21 одсто, због чега су уследили захтеви за појефтињењем. Амерички гас из шкриљаца све озбиљнији конкурент руском природном гасу.

[izvor: EPS.rs , časopis "kWh"]

Потрошња гаса и електричне енергије у последње време све су више у узрочно-последичној вези. Није ту реч о новим делатностима светског гиганта - руског „Гаспрома“, који је однедавно почео увелико да купује и продаје електричну енергију, поред Русије и у Великој Британији, а намерава и да прави термоелектране на гас у Немачкој. Ради се о нашем енергетском миљеу, где су потрошња електричне енергије и гаса тесно повезане као у ретко којој земљи. То се показало и ове грејне сезоне, када је због прескупог гаса, нарочито у Војводини (где су се дистрибутери додатно надовезали на поскупљење овог енергента), примећено масовно прелажење домаћинстава на грејање или догревање електричном енергијом. И увек је то тако - када се било шта догоди са гасом, који се увози из Русије за подмирење 90 одсто потреба. Када га пре три године није било, због спора Русије и Украјине, код нас је “страдала” струја. Ове године се догодило исто, само због цене гаса, иако је она код нас, како је ових дана изјавио Душан Бајатовић, директор „Србијагаса“, нижа за око 20 одсто од реалне! Шта би тек било да је цена гаса реална?! Извесно је да би скоро сви прешли на грејање струјом!

Сада, међутим, постаје све извесније да, када је реч о потрошњи, а нарочито о ценама гаса, у нашој земљи ствари могу да крену набоље. Нови гасни аранжмани могу за нас да буду осетно повољнији, што би требало релаксирајуће да делује на садашњи притисак на електричну мрежу због масовног грејања јефтином струјом.

„Гаспром“ добро профитирао

Извесно је, наиме, да су овакве промене последица најновијих збивања у гасном сектору у свету, па би ваљало од тога почети. Најпре, требало би истаћи да се руски „Гаспром“ ове године „дебело овајдио“ од продаје природног гаса, чија је цена „отишла у небо“. На крају трећег тромесечја повећен је и профит ове компаније за 32 одсто у односу на исти период 2010. године - на 109,1 милијарду долара. Раст прихода за 33 одсто „Гаспром“ је забележио од продаје гаса у Европи, пре свега због раста цена за 21 одсто, али и услед већег обима продаје за осам одсто. Тешко се, међутим, може тврдити да ће се тако нешто ускоро поновити. Јер због коришћења одговарајуће формуле за израчунавање цене гаса, везано за кретање цене нафте и неких њених деривата, дошло је ове године до тога да су многе земље отворено негодовале. И заједничке компаније за продају гаса у Европи, које „Гаспром“ има са европским партнерима, увиделе су да таква цена многе одвраћа од досадашње потрошње, а појава јефтинијег америчког гаса из гасних шкриљаца почела је директно да утиче и на цену руског природног гаса.

Производња гаса из шкриљаца, посебно у САД, знатно је смањила утицај Русије на европско тржиште природног гаса. Према студији Института „Бакер“, са Рајс универзитета, гас из шкриљаца значајно ће смањити тржишни удео Русије у Европи са 27 одсто у 2009. години на 13 одсто до 2040. године. Према тој студији европски купци сада имају алтернативу руском гасу у виду течног природног гаса (LNG-а). Русија је већ морала да прихвати појефтињење гаса и сада пристаје да део продаје у Европи везује за цене на спот (слободном) тржишту гаса или на регионалним берзама, уместо да ту цену као до сада везује за цену нафте, односно деривата нафте, које стално расту.

Оваква промена цена сигнализира велику промену обрасца за формирање цене гаса“- изјавили су аутори студије Кенет Б. Медлок III, Ејми Мајерс Јафе и Питер Р. Хартли.

„Побуна“ због скупог гаса

Дакле, бум америчке производње гаса из шкриљаца смањује будућу зависност потрошача у свету од снабдевања гасом из Русије, Ирана и Венецуеле. Без открића гаса из шкриљаца у 2040. години ове земље би подмиривале око 33 одсто глобалних потреба за гасом. Али са гасом из шкриљаца овај проценат је смањен на 26 одсто, речено је на енергетско- финансијском самиту у Хјустону, током октобра 2011. године.

Очигледно је, дакле, да је цена руског гаса ове године превише „узлетела“. Тако је и Кина, због немогућности да договори ценовну формулу какву жели, одустала од гасног споразума са Русијом и окреће се Туркменистану. „Гаспром“ је био принуђен на нове потезе и недавно је прилагодио ценовне услове у дугорочним уговорима за испоруку природног гаса са пет својих клијената у Европи. Ова компанија саопштила је да је, притом, била мотивисана намером да очува удео на тим тржиштима у ситуацији пада потрошње горива и у оквирима тржишних услова у Европској унији. Гаспром је прилагодио уговоре немачком „Wingas-u“, француском „GdF Suez-у“, аустријском „EconGas-у“, словачком „Slovensky Plynarensky Priemysel-у“ и компанији „Sinergie Italiane“. Портпарол „Гаспрома“ одбио је да каже да ли је реч о смањењу цена, али је из италијанске компаније процурела информација да су оне знатно мање!

Француски „GdF Suez“ придружио се другим великим европским енергетским компанијама које преговарају са „Гаспромом“ о промени формуле везивања цена гаса за кретање цена нафте. Ове компаније су, иначе, још раније уговориле такво индексирање цена гаса са „Гаспромом“, да би се падом вредности те сировине на спот тржиштима нашле у ситуацији да плаћају руски гас скупље него што га могу продати. То једноставно указује да је садашња формула за израчунавање цена гаса према кретању цена нафте неприхватљива за многе земље, а она се када је реч о испорукама Србији - и даље примењивала?!

Уследила је и најава самог „Гаспрома“ да ће од 2012. године извозити природни гас за европске земље по нешто нижој цени, али није прецизирано колико ће износити појефтињење. Европске земље плаћале су просечно 0,446 долара по кубном метру гаса, односно 446 долара за хиљаду кубних метара гаса. За Белорусију уведен је „посебан братски попуст“ у цени руског гаса, тако да је 2012. овај енергент за ову земљу двоструко јефтинији него до сада. Цене би се 2013. године чак и изједначиле са онима за руске потрошаче гаса, а то је трећина просечне европске цене. Цена гаса за Белорусију сада је смањена на нешто изнад 150 долара за хиљаду кубних метара у поређењу са пређашњих 300 долара.

Имајући све ово у виду, ваља констатовати да смо ми све укупно за руски гас, укључујући и транзит кроз Мађарску, плаћали око 550 долара за хиљаду кубних метара! Чудно је да се у јеку тих већ масовних појефтињења руског гаса за поједине земље, челници „Србијагаса“ у почетку уопште нису оглашавали, иако су и за нас важили врло строги услови плаћања, која су углавном покривана кредитима са државним гаранцијама.

Коначно јефтинији гас и за Србију

Коначно и до нас некако стиже та добра вест. У Новом Саду, крајем протекле године, између ЈП „Србијагас“ и компаније „Југоросгас“ а.д. потписан је Анекс Уговора о испоруци природног гаса за потребе снабдевања тржишта Србије у 2012. години. На основу договора са компанијом „Гаспром“, цена гаса за српско тржиште нижа је за 12 одсто у односу на претходни уговор. У пракси то значи да ће за први квартал 2012. године цена, уместо раније предвиђених 545, износити 478 долара за хиљаду кубних метара природног гаса.

Овим анексом који ће важити до потписивања новог, дугорочног уговора о снабдевању гасом из руских извора, на основу међудржавног споразума, обезбеђено је стабилно снабдевање српског тржишта природним гасом у току ове године. Душан Бајатовић, генерални директор „Србијагаса“, том приликом рекао је да ће Србија на тај начин да уштеди чак око 100 милиона долара годишње, али и додао је да то не значи да ће гас појефтинити за потрошаче. Јер садашња цена 20 одсто нижа је од реалне! До средине ове године могло би да се очекује чак и даље појефтињење гаса!

ДРАГАН ОБРАДОВИЋ

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost