Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

Eksplodirao kotao za grejanje u školi

U Poljoprivredno-veterinarskoj školi u Rekovcu juče oko 10 sati eksplodirao je kotao u kotlarnici i tom prilikom lakše je povređeno četvoro osoba.

Povređene četiri osobe

Izvor:danas.rs

Autor: I. Pejčić

Povezani tekstovi - Havarije kotlova

Eksplozije kotlovskih postrojenja

Brojni su potencijalni uzroci havarije - najčešće je to otkaz sigurnosnog ventila ili korozija kritičnih delova kotla ...

Sigurnosno - tehnička oprema kotlova

Regulativa sadrži sigurnosno-tehničke zahteve za proizvođače toplote i instalacije za proizvodnju toplote. Sigurnosno-tehnička oprema prema EN12828 ...

Rešenje za zaštitu od pregrevanja kamina i peći na čvrsto gorivo

Na priključcima koji rade sa kotlovima na čvrsto gorivo koji imaju bojler ili izmenjivač toplote u hitnim slučajevima, mora biti instaliran jedan ili više ventila za termički ispust ...

 

Zahvaljujemo predstavništvu Viessmann u Srbiji na tehničkoj podršci i bezrezervnom pružanju informacija i iskustava. Kotlovi Viessmann nemaju ni jednu eksploziju u istoriji proizvodnje, pa se uredništvo grejanje.com obratilo inženjerima Viessmann za međunarodne i interne tehničke propise i regulative, što je u najkraćem roku dostavljeno.

Jagodina - U Poljoprivredno-veterinarskoj školi u Rekovcu juče oko 10 sati eksplodirao je kotao u kotlarnici i tom prilikom lakše je povređeno četvoro osoba. Kako se nezvanično saznaje, povređena su dva domara i dve profesorke koje su bile u školskom dvorištu. Prema nezvaničnim informacijama, dvojica domara su bila u prostoriji u kojoj je eksplodirao kotao za grejanje, a pretpostavlja se da su u tom trenutku najverovatnije ložili kotao. Inače, kotao koji je eksplodirao nalazio se u posebnoj zgradi, kraj škole. Najteže je povređen ložač Radoslav Živanović, koji ima povredu kolena.

Eksplozija se dogodila dok se u školi održavalo takmičenje učenika iz matematike, ali, na sreću, niko od dece nije povređen. Dve profesorke su zadobile posekotine, i to od stakla.

Nakon eksplozije oko 10 sati, nakon nekoliko minuta na licu mesta su se pojavila petorica vatrogasci u dva vozila, i ukazali pomoć povređenima. Ubrzo su svih četvoro povređenih prebačeni u bolnički centar u Jagodini, kako bi im bila pružena pomoć i kako bi se utvrdilo težina povreda. Nakon što je utvrđeno da je reč o lakšim povredama, svi su pušteni na kućno lečenje. Od siline eksplozije, popucali su prozori i izletala vrata na zgradi škole. Kada je reč o visini pričinjene štete, o tome će moći da se govori tek nakon završene istrage.

Kako se nezvanično saznaje, u prvom pozivu policiji javljeno je da su dve osobe teško povređene, ali je nakon pregleda u bolnici utvrđeno da je ipak reč o lakšim povredama. Inače, eksplozija kotla se juče čula u većem delu opštine. Policija je juče poslepodne obezbeđivala mesto eksplozije, a urađen je uviđaj, kako bi se tačno utvrdilo šta je uzrok eksplozije.

 

 

Izvor RTS:

 

Država obnavlja školu u Rekovcu

Ministarstvo prosvete obnoviće Poljoprivredno-veterinarsku školu u Rekovcu, istakao Žarko Obradović. Škola juče demolirana prilikom eksplozije kotla.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je u Rekovcu da će Ministarstvo finansirati radove na popravci Poljoprivredno-veterinarske škole u ovom gradu, koja je demolirana prilikom eksplozije kotla.

Zgrada škole neće biti u dogledno vreme sposobna za održavanje nastave, rekao je Obradović, ali i najavio da će nastava u sredu početi u osnovnoj školi čija je zgrada neposredno uz Poljoprivredno-veterinarsku školu.

"Napravili smo plan. U zgradi osnovne škole ima prostora za đake obe škole. Osnovci će pohađati nastavu pre podne, a učenici poljoprivredne škole posle podne", objasnio je ministar prosvete.

Prema njegovim rečima, opština će napraviti peći i očistiti odžake. Obradović, koji je u pratnji predsednika opštine Dragana Prodanovića posetio demoliranu školu, dodao je da istražni organi još rade svoj posao.

Ministar je napomenuo da je kotao koji je eksplodirao imao trostepeni sistem zaštite, "i vrlo je važno da utvrdimo da li je greška u instalacijama ili ljudski faktor". Prema njegovim rečima, kotao koji je eksplodirao napravljen je pre samo mesec dana i još su važeće garancije izvođača.

"Kada istražni organi završe svoj posao, u srednjoj školi ćemo osposobiti prostorije koje su sada pod srčom i šutom i krenuće nastava u njima. Onda ćemo napraviti plan da do početka nove školske godine sve bude spremno za normalnu nastavu u Poljoprivredno-veterinarškoj školi, sa novim kotlom", rekao je ministar.

Kako je istakao, najvažnije da u eksploziji nije bilo teško povređenih i da su lakše povređeni dobro. Eksplozija kotla dogodila se juče oko 10 sati, a četiri osobe su lakše povređene.

Na zgradi je, prema slobodnoj proceni načelnika školske uprave za pomoravski okrug Živote Starčevića, uništeno 80 odsto stolarije i oko 50 odsto krova.

 

Izvor: Novosti

Četvoro povređenih kada je pukao kotao u školi. Od jačine detonacije delovi kotlarnice preleteli školu

Poljoprivredno-veterinarska škola u Rekovcu

Četvoro lica je povređeno, jedno teže i troje lakše, u nedelju pre podne u eksploziji kotla u rekovačkoj srednjoj poljoprivredno-veterinarskoj školi. Svi su zbrinuti na KBC Kragujevac i nalaze se van životne opasnosti. Ekspolozija se dogodila oko 10 sati, u trenutku kada se u školi održavalo opštinsko takmičenje iz srpskog jezika, ali niko od dvedesetak učenika nije povređen.

Teže povrede zadobio je ložač Rade Živanović (47), dok su lakše povrede zadobile nastavnice Vesna Kostadinović (37) i Katarina Simić (30), te pomoćna radnica Valentina Vulić (41).

Uzrok eksplozije je nepoznat, započeta je istraga, a više detalja biće poznato posle uviđaja. Škola u ponedeljak neće raditi, a najverovatnije ni narednih nekoliko dana.

POVREĐENI NA KUĆNOM LEČENjU Posle zbrinjavanja u Urgentnom centru kragujevačkog Kliničkog centra, četvoro povređenih u eksploziji kotla u školi u Rekovcu, pušteni su na kućno lečenje. Prema rečima dežurnog hirurga u Urgentnom centru dr Borke Milev, reč je uglavnom o lakšim ozledama koje su izazvane od toplotnog udara ili su mehaničke povrede, od predmeta koje je izazvao vazdušni talas. Živanović ima povredu kolena, Vesna Kostadinović bila je u susednoj prostoriji do kotlarnice. Lekarima je po prijemu u blnicu ispričala da je osetila jak vazdušni udar. Nju je u glavu pogodio i neki predmet, ima kontuznu ranu na glavi koja je ušivena i sanirana, dok Valentina Vulić ima manje opekotine ključnjače i ogrebotine na licu, a Katarina Simić takođe lakše ogrebotine.(M. L.)

Imali smo sreću u nesreći, jer su se učenici nalazili u suprotnom delu zgrade u trenutku eksplozije. Detonacija je potpuno uništila kotlarnicu koja greje srednju i osnovnu školu. Oštećeni su krov, zidovi i stolarija. Ceo Rekovac se zatresao od jačine eksplozije - kazao je očajni direktor srednje poljoprivredno-veterinarskse škole Slobodan Rajković, koji je bio potpuno šokiran. - Neka loša sudbina nas prati. Prošle godine je ubijen direktor škole Darko Vitić, sad eksplozija kotla, nema kraja lošim vestima

Direktorka osnovne škole Snežana Stojanović govoreći o pretrpljenom strahu, kaže da su se svi prisutni nastavnici i učenici tresli od straha posle eksplozije kotla.

- U prvi mah nismo znali šta se dogodilo. Strašno je bilo, privili smo se jedni uz druge i očekivali drugi udar. Oko nas je bilo staklo od polomljenih prozora, najvažnije da nema povređenih učenika - dodaje ona.

Delovi konstrukcije kotlarnice, koji su otrgnuti usled siline eksplozije, preleteli su školu i završili u parku blizu opštine.

Poznavaoci prilika u školi ističu da je mesec dana pomoćne radnike škole mučio rad kotla, jer nisu mogli da da usklade njegov rad.

- Pre mesec dana, tokom raspusta, zamenjen je stari kotao na naftu i postavljen je novi na čvrsto gorivo. Investiciju je finansiralo Ministarstvo prosvete sa četiri miliona dinara. Odradili smo sve kako treba, da li je krivica do izvođača radova ili do ložača, utvrdiće istraga - rekao je predsednik opštine dr Dragan Prodanović. - Imali smo veliku sreću da nije bio radni dan, jer je tu oko hiljadu dece u srednjoj i osnovnoj školi. Najvažnije je da su glave na ramenima i da su svi živi.

 

STIŽE MINISTAR

POSLE vesti o eksploziji kotla, ministar Obradović je za ponedeljak najavio svoj dolazak u školu. On će sa direktorima škola i predstavnicima lokalne samouprave razmotriti hitan plan aktivnosti kako bi se škole u što kraćem roku osposobile za rad.

Nazad

Komentari

Darko Milinovic
08 03 2012
Pravi smo kandidati za Evropsku Uniju
 
Grejanje.com
07 03 2012
Da li je ovaj kotao trebalo da ima nešto od opreme koja je na strani na linku ispod? Izvori toplote i energije - Sigurnosno - tehnička oprema kotlova http://www.grejanje.com/strana.php?pID=342
 
Grejanje.com
06 03 2012
Šta znači nisu mogli da usklade rad kotla!? Zašto su ga onda puštali u rad ako su znali da postoji neki problem. Da li je ispoštovana procedura za sigurnost kotla prema propisima kada je ugrađivan? Da li je bilo tehničke kontrole nakon ugradnje s obzirom da se radi o školi? Šta je sa redovnom kontrolom? Upravo jedan od ciljeva ovog portala jeste da se ovakve stvari ne dešavaju jer pripadaju 18. i 19. veku.
 

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost