Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

Vladina odluka smanjila dnevnu potrošnju električne energije

„Elektroprivreda Srbije“ saopštila je da, zahvaljujući odluci Vlade Republike Srbije da se isključe industrijski kupci koji nisu od vitalnog značaja, se dnevna potrošnja električne energije smanjila za 7 miliona kilovat-sati.

„Elektroprivreda Srbije“ saopštila je da, zahvaljujući odluci Vlade Republike Srbije da se isključe industrijski kupci koji nisu od vitalnog značaja, se dnevna potrošnja električne energije smanjila za 7 miliona kilovat-sati. Poslednje mere koje je preduzela Vlada Srbije urodile su plodom, tako da je potrošnja električne energije počela da opada.

 
Najnovija Vladina mera da se svi prekogranični prenosni kapaciteti  JP „Elektromreža Srbije“ u smeru ka Srbiji stave na raspolaganje JP „Elektroprivreda Srbije“, koja je doneta u najboljem interesu građana Srbije, omogućiće da EPS u narednim danima zadrži visok nivo uvoza neophodne električne energije.
- Trenutno smo najviše skoncentrisani na osposobljavanje pruge i uklanjanje iskliznule lokomotive, teške 78 tona, za dopremanje uglja u termoelektranu „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu. Očekujemo da će prevoz uglja do termoelektrane biti uspostavljen do jutra. Nadamo se i da će makar malo povećanje temperature, do – 5 stepeni celzijusovih, ubrzati proces odmrzavanja vozova pri istovaru čime bi se pojačao rad obrenovačkih termoelektrana -  kaže Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS-a za tehnički sistem.
Pored svih napora da se održi stabilnost snabdevanja, „Elektroprivreda Srbije“ saopštava da se uočavaju početni efekti smanjenja potrošnje električne energije i u domaćinstvima. Ti efekti su za sada mali, ali su dobar pokazatelj da su apeli koji su upućivani poslednjih dana najzad počeli da donose rezultate. Očekujemo da se poboljšanje rezultata u tom smislu nastavi. EPS se posebno zahvaljuje građanima koji su se odazvali pozivu da smanje potrošnju, kao i najvišim državnim zvaničnicima koji su uputili apel za racionalno trošenje električne energije.
Iako je situacija i dalje veoma teška i opterećena i ovakvim događajima kao što je iskliznuće lokomotive i vagona iz šina, za sada sve pod kontrolom i restrikcije električne energije za građane nisu u planu.
 
Sektor EPS-a za odnose s javnošću

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost