Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

Energija iz kukuruza

U selu Dragačica nadomak Guče završena izgradnja prve elektrane na biogas. Postrojenje će godišnje zarađivati oko 100.000 evra

Izvor: Novosti

V. ILIĆ | 12. novembar 2010.

 

U dragačevskom selu Dragačica, na nekoliko kilometara od Lučana, u petak je svečano obeležen završetak izgradnje prve elektrane na biogas u zapadnoj Srbiji, odnosno prve elektrane u celoj zemlji, koja će za proizvodnju struje koristiti - kukuruz. Ceo projekat za izgradnju elektrane napravio je Čačanin Milan Filipović (56) na svom imanju u ovom selu, a proizvodnja struje bi, po njegovim procenama, trebalo da krene za tri meseca.

Elektrana u Dragačici proizvodiće 75 kilovata struje po satu, odnosno oko 600.000 kilovata godišnje. Milanova računica je da bi za godinu dana trebalo da, po sadašnjim uslovima otkupa takozvane zelene struje, zaradi 100.000 evra.

40 DOMAĆINSTAVA

SA elektrane Milana Filipovića moći će da se strujom snabdeva oko 40 domaćinstava. Struja, proizvedena u ovoj elektrani, objasnio nam je on, direktno se kači na mrežu, a za proizvedenu energiju dobija nadoknadu od države Srbije. Tako će mu se izgradnja elektrane isplatiti za dve godine rada.

- U svetskim uslovima izgradnja ovakve elektrane košta do milion evra, a ja sam u moju elektranu uložio pet puta manje, i to samo zahvaljujući pameti - kazao nam je Milan, koji je po struci mašinski inženjer.

Elektrana bi na godišnjem nivou trošila oko 1.500 tona sirovine, odnosno kukuruza, stočnog graška, ali i deteline i obične trave. Zapravo svega onoga što može da truli.

- Znam, mnogi će mi zameriti što kukuruz upotrebljavam u ove svrhe. Ali, tvrdim da je mnogo isplativije kukuruz koristiti za elektrane, nego za tov bikova - rekao nam je Milan, koji je u ceo posao uključio i njegovu suprugu i troje dece - sina i dve ćerke. - Zato apelujem na državne organe da pomognu svakom seljaku u izgradnji ovih elektrana, koje su budućnost ne samo Srbije. Planiram izgradnju još jednog postrojenja, a već su se za ovaj vid posla zainteresovale i mnoge komšije, pa se očekuje da kroz godinu dana u Dragačevu niknu još tri elektrane.

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost