Firma Katru Eco-Energy, vlasnika Varana Surešana, koji se više od 25 godina bavi pronalazaštvom, razvila je novu vrstu vazdušnih turbina koja može da „uhvati“ vetar iz svih smerova.

Ukoliko se IMPLUX, kako je nazvana ova turbina prođe dodatne testove, prema najavama singapurske kompanije, već polovinom 2012. godine bi se našla u prodaju.

Ovaj izum je revolucionaran, jer su dosadašnje vazdušne turbine hvatale samo vetar iz horizontalnog smera, dok su ostali duvali „za džabe“. Naime, IMPLUX hvata najmanje 87 odsto vetrova do celih 100 odsto što bi bio ogroman napredak u „pretapanju“ vazdušnih struja u energiju.

Surešanu i njegovoj firmi ovo nije prvi veliki izum. Svojevremeno je osmislio kako da pomoću sunca ohladi unutrašnje prostorije, odnosno osmislio je hibridni klima uređaj koji pokreću solarne ćelije. Dok je probno instalirao takav uređaj na jednoj komercijalnoj zgradi u australijskom gradu Kivinslendu, povetarac sa svih strana mu je „upalio“ ideju za IMPLUKS.

Prema prvim rezultatima, IMPLUX je gotovo nečujan u odnosu na druge turbine, što je dodatni kvalitet. Jer, iskreno, teško da bi ko od ukućana zarad besplatne eregije voleo da mu sve vreme iznad glave „zuji“ turbina. Ne treba trošiti reči koliko bi ove tehološke „pečurke“ na vrhovima zgrada, smanjili zagađenje životne okoline uzrokovano termoelektranama, a da ne pominjemo nuklearke, od kojih se ceo svet zamrzao od straha posle katastrofe u Fukušimi. Bolje tehološka pečurka na kući nego nuklearna pečurka u blizini...