Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća

"Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća je najznačajniji privredni i tehnološki događaj u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, koji ima izuzetan uticaj na budući razvoj industrije u zemlji i regionu.
To je tradicionalno mesto (od 1937.godine) susreta i poslovnih kontakata, koje omogućava brojnim izlagačima i posetiocima ispunjenje svojih poslovnih očekivanja.

 • Specijalizovani sajmovi i izložbe, koji čine sadržaj SAJMA TEHNIKE, na istom mestu u isto vreme.
 • Najnovije tehnologije za sve grane industrije koje obuhvata program izlaganja.
 • Predstavljanje nacionalnih privreda mnogih zemalja, pokrajina i regiona, prateći stručni skupovi, prezentacije izlagača, demonstracije proizvoda i usluga, panel diskusije izlagača i stručnjaka doprinose uspešnom nastupu na SAJMU TEHNIKE i razvoju međunarodne saradnje.
 • Veliki broj press konferencija i akreditovanih novinara  koji su tu da izveštavaju o vašim proizvodima i uslugama

Zato je SAJAM TEHNIKE mesto koje poseti desetine hiljada stručnih posetilaca: donosioci odluka, investitori, eksperti ...

Sinergični efekat SAJMA TEHNIKE čini mogućnost susreta izlagača i posetilaca, kao i međusobni kontakti izlagača iz raznih grana industrije i mnogobrojnih zemalja."

/citirani tekst preuzet sa sajam.co.rs/

Kritički osvrt

Ekipa grejanje.com posetila je sajam tehnike. Prenosimo Vam opšti utisak:

 • Broj posetilaca je razocaravajuce mali - izlagači su suočeni sa intenzivnim padom posecenosti posle zvaničnih prošlogodišnjih mizernih 24.000 posetilaca (uporedio bih sa sportskim manefestacijama, ali ni tamo nema nikoga). Tako su raspoloženje i motivisanost izlagača niski, a posetilac ima intenzivan osećaj usamljenosti, koji se pojačava onim nestvarnim uvredljivim "izvolite" na štandu sa razbacanim drangulijama i skromnim propagandno-informativnim materijalom - hoće li neko objasniti više izlagačima da nismo svi stručni u svakoj oblasti i da su oni tu da približe dostignuća.
 • Štandovi su uglavnom bezidejni, sa mizernim štampanim materijalom (2-8 listova uglavnom) i još ređim digitalnim promotivnim materijalom (DVD, CD, USB memorija). Bilo bi manje tragicno da izlagači imaju makar deo izloženih elemenata ili rešenja na svojim Internet stranicama. Naravno nisam se usudio da uputim pitanje "imate li Press info" - to bi zvučalo preambiciozno.
 • Ulaznica je četiri puta jeftinija nego za slične manifestacije npr. ISH-2011, BAU-2011, ali sve prikazano na ovom sajmu u sadržajnom smislu je neuporedivo, dok je u organizacionom smislu besmisleno raspravljati. Kada uzmemo u obzir i neoznačen sajamski prostor (nijednog trenutka ne znate ni u kojoj ste hali, ni koji je tematski sadržaj hale, a za raspored izlagača morate da znate da je neophodno pronaći vešto skriveni info pult), apsolutno odsustvo ljubaznosti vidno mračnih i namrštenih radnika sajma i obezbedjenja, zaključujemo da je karta preskupa.
 • Najdramatičnija je dodela priznanja za tehnička dostignuća. Naši cenjeni profesori su dovedeni u prilično nezavidnu poziciju da budu pristojni i prihvate se ocenjivanja tehničkih dostignuća, dok su sa druge strane svesni da je sve što je stiglo do nas možda bilo atraktivno početkom osamdesetih prošlog veka.Pomalo je trijumf sličan pobedi na izboru za mis pacijenata zavoda za gerontologiju.
 • Svakako je najveći utisak ostavio sistem za klimatizaciju, gde se, ironično, nalaze izlagači iz grejne i rashladne tehnike. Naime, sistem je prvi put posle zimske sezone pušten u rad u režimu hlađenja. Imali smo priliku, dakle da udahnemo, popijemo i progutamo koktel u vidu crnog snega kojim su rasejane usamljene bakterije, uspavane amebe zaražene virusima i sta se sve razvije u kanalskom sistemu koji se ne održava.
 • Wireless Internet ... privilegija za bogate. Ovde Interneta nema (posto nemamo username i pass) pa vam iPhone ili HTC služe da budete u trendu ali ne i u funkciji. Pa valjda za 500 RSD mogu imati makar mejl da pogledam (iako sam od toga pobegao na sajam). Znam reći će zli jezici - i u Frankfurtu nema interneta za džabe, ni u Hanoveru nije najjasnije - Pogledati treću stavku (tamo ima sajam pa mi nije ni pao Internet na pamet - verujte ima vise nego na Internetu).
 • Ključ 22 - okasti, aparat za "varenje" i osigurač od 200 ampera ali brzi i nisu baš dramaična tehnička dostignuća. Celokupni utisak (čak da sve ovo gore pomenuto bude idealno sa zanosnim hostesama koje nas u hodu hrane krupnim belim grožđem) je da se ne razlikuje puno od buvlje pijace. Samo sto je ona posećenija i na najlonima će se daleko više potruditi da objasne iako ne znaju. Na sajmu znaju, ali neće da mi kažu jer i onako ne razumem tu ozbiljnost tehnike , a i nisam ozbiljan kupac - za njega ima uzorak kafane pozadi gde sede oni što razumeju - oni odabrani. Ustavari izlagačima su potrebni samo oni pravi posetioci, a ne ovi miševi (kao što sam obični ja) što se šetkaju i uzimaju hemijske i upaljače. Zato sada nemaju ni olovke, ni kese, ni upaljače, ni kataloge, a uskoro neće imati ni sajam.

Beograd ima možda najatraktivnije hale u planetarnim razmerama i svakako veoma dobro pozicionirane , blizu Save (ako ne razmatramo saobraćajna rešenja i kada pregradne žice - nema struje, mada izgleda ko da ima - i hale u funkciji pomenute buvlje pijace ne poredimo sa aktuelnom civilizacijom). Posetite Google earth i uverite se. Naravno kada se spustimo na zemlju - daleko smo od sajma a jos dalje od tehnike. Stvarno je "Tehnički nokaut" i pitanje je da li ce se sajam uskoro podići ako nastavi ovim trendom autistične, inverzne i pasivne logike.

U prevodu na srpski jezik - Sajam tehnike je bio primerna manifestacija - sada više nije.

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost