Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

Topla dobrodošlica za toplotne pumpe u Danskoj

Izvestaj agencije jasno pokazuje zbog čega su toplotne pumpe dobra alternativa kada se domaćini suoče sa zamenom starih kotlova na ulje, drva i ugalj. Toplotne pumpe obezbeđuju neophodnu uštedu domaćinstva i jednostavno je preorijentisati se na taj način grejanja.

Novi podaci istraživanja danske agencije za energetiku “Danish Energy Agency” pokazuju da raste naklonost ka toplotnim pumpama u toj zemlji. Najmanje 98% anketiranih je zadovoljno sa svojim toplotnom pumpama, načinom na koji se implementiraju i naravno uštedi koju obezbeđuju. 90% ispitanih izjavilo je da su njihove toplotne pumpe veoma jednostavne za rukovanje.

Ušteda koja se može postići sa toplotnim pumpama, u poređenju sa sistemima grejanja na naftu, gas, ugalj i struju ima termodinamičko objašnjenje. Sa prethodno navedim sistemima jedan džul uložene energije proizvodi 1 džul toplote što predstavlja onos 1 prema 1. Sa toplotnim pumpama, jednim džulom uložene energije može se dobiti otprilike četiri puta više. Ovaj odnos zavisi i od tipa toplotne pumpe.

Do danas u Danskoj instalirano je 40.000 toplotnih pumpi koje kao izvor toplote koriste vazduh ili zemlju.

Izvor: http://www.buildup.eu/

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost