Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

Naplata centralnog grejanja po utrošku: Skuplje zbog troškova

Ni toplane ni građani ne žure sa uvođenjem plaćanja energije po utrošku iako su propisi na snazi već dve godine. Svi troškovi ugradnje neophodne opreme i izrade elaborata padaju na teret vlasnika stanova

[IZVOR: http://www.novosti.rs]

SVEGA deset do 20 odsto potrošača u Srbiji, i to uglavnom u novogradnji, ima mogućnost da plaća centralno grejanje po utrošku, iako je zakonska regulativa stupila na snagu još početkom 2015. godine.

Toplane imaju obavezu da potrošačima omoguće da grejanje plaćaju po potrošnji, a ne po kvadratu, ali se većina elektrana pravda mnogobrojim problemima - visokim troškovima za kalorimetre, lošom izolacijom stanova, potencijalno većim računima na koje se posle kupci žale...

Prema rečima Milovana Lečića iz Udruženja toplana Srbije, uvođenje kalorimetara u stanove je na vlasnicima toplana, to jest lokalnim samoupravama. U udruženju, inače, nema precizne evidencije koje toplane su ušle u ovaj zakonom propisan posao, a koje ne, ali podaci sa terena pokazuju da većina nije.

U Užicu svega 20 odsto potrošača koji su na centralnom grejanju može da isključi radijator kada to želi ili da ga pojača u zavisnosti od potreba.

- Već nekoliko godina radimo merenje utroška energije po zgradama i zaključili smo da građani još nisu spremni za naplatu grejanja po utrošku - kaže Zoran Šibalić, direktor toplane u Užicu. - Sistem smo uveli u novim zgradama, školama i u nekim firmama i fabrikama, ali ne i za domaćinstva u starim zgradama.

Problem je što bi građani morali da se ozbiljno pripreme za ove promene, da ugrade novu stolariju i počnu da štede energiju. Kada bismo samo pustili novi sistem, kao što su uradili u Nišu, računi bi bili ogromni i građani bi se žalili.

U "Beogradskim elektranama" objašnjavaju da je njihova zakonska obaveza da modernizuju postrojenja i vlasnicima objekata omoguće prelazak na naplatu prema potrošnji energije, ali na njima je da odluče da li su za to zainteresovani.

- Ukoliko skupština stanara jedne zgrade odluči da pređe na naplatu prema potrošnji, obavezna je da izabere preduzeće koje će izraditi projektnu dokumentaciju - elaborat o ugradnji termostatskih ventila i uređaja za registrovanje potrošnje. Troškove izrade elaborata, ugradnje kalorimetara i nabavke opreme snose vlasnici stanova.

PRIBOJ: NISMO REŠILI PROBLEME - NIKO u Priboju nema grejanje po utrošku - kaže direktor ove toplane, Zoran Spajić. - Nismo rešili veliki broj problema što je uslov za uvođenje ovakve naplate. Trenutno se više bavimo time da prebrodimo sezonu i obezbedimo dovoljno energenata. Uredba o novom načinu naplaćivanja grejanja sigurno će morati da pričeka.

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost