Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

Vetrenjače na raskršću

Prvi veliki vetroparkovi u Srbiji, u koje se ulaže 700 miliona evra, mogli bi da budu izgrađeni za dve godine - Vetrenjače daju skuplju struju

 

PRVI veliki vetroparkovi u Srbiji mogli bi da budu izgrađeni za dve godine. A ovolika snaga može ukupno da bude priključena na prenosni sistem, uz smanjenje rada klasičnih termo i hidro elektrana. Dok investitori u vetrenjače zahtevaju od države povoljnije uslove za ulaganje, u Elektroprivredi Srbije kažu da će vetroparkovi povećati cenu struje.

Kompanije „Energovind“, „Energogrin MK fintel vind“, „Vetropark Inđija - Kelag“ i „Kontinental vind partners“, okupljene u Srpsko udruženje za energiju vetra SEVEA, planiraju da u prvoj fazi ulože 700 miliona evra u vetrenjače ukupne snage 400 megavata.

U EPS upozoravaju da bi vetroparkovi mogli da donesu višu cenu električne energije, jer moraju da je otkupljuju po povlašćenoj tarifi 12 godina.

- Struju iz vetra, po „fid in“ tarifi sa troškovima prenosa i distribucije, plaćaćemo 2,3 puta skuplje nego što je prodajemo - kažu u EPS. - Za planiranih 450 megavata, ova razlika iznosiće 922 miliona evra, i za to će Agencija za energetiku morati da nam opravda trošak, što će biti ugrađeno u cenu struje na domaćem tržištu.

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost