Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

Vlast podržava zakon, opozicija kritikuje hitan postupak

Poslanici vladajuće koalicije najavili su danas u Skupštini Srbije da će podržati novi zakon o energetici jer će omogućiti stabilnost snabdevanja energentima, jačanje konkurencije i investicije u tom sektoru.

21. jul 2011. Izvor: Beta

U raspravi o Predlogu zakona o energetici, poslanici opozicije kritikovali su usvajanje tako važnog zakona po hitnom postupku i bez široke javne rasprave, i ocenili da nova rešenja neće sprečiti monopol u toj oblasti.

Liberalno demokratska partija (LDP) ocenila je da je neodgovornost vladajuće koalicije sprečavala da se zakon o energetici usvoji na normalan način, bez hitnog postupka i uz široku javnu raspravu.

Poslanik LDP-a Bojan Đurić kazao je da pored liberalne orijentacije novog zakona o energetici nije omogućeno otvaranje energetskog tržišta u Srbiji zbog zakona o javnim nabavkama i javnim preduzećima čime se, ocenio je, čuva monopolski položaj javnih preduzeća.

Kao primer monopoloskog položaja na energetskom tržištu Bojan Đurić je naveo Srbijagas i istakao da je cena ruskog gasa koji Srbija plaća znatno viša od cene za druge evropske kupce, a da je kreditno zaduženje Srbijagasa veće od 600 miliona evra.

Poslanik Demokratske stranke Srbije (D S S) Arsen Đurić kazao je da je ta stranka podnela 15 amandmana na predloženi zakon i naveo da je D S S zatražio da se rok za izdavanje energetske dozvole vrati na 30 dana.

Predloženim zakonom, istakao je, neprimereno je dupliran sadašnji rok za izdavanje energetskih dozvola sa 30 na 60 dana, iako se stalno govori o smanjenju admininistrativnih prepreka za investiranje.

Arsen Đurić je kritikovao i povećanje snage hidroelektrana iz kojih će se otkupljivati struja po subvencinisanim cenama sa 10 na 30 megavata, jer će to opteretiti građane koji plaćaju struju.

Poslanik D S S-a je kritikovao Vladu Srbije i zbog sporosti u donošenju zakona o energetici jer su direktive EU na koje se poziva zakon usvjene još 2009. godine.

Poslanik Srpske napredne stranke Mićo Rogović kazao je da predloženi zakon o energetici neće doneti ništa novo i da nije u dovoljnoj meri usklađen sa evropskim direktivama.

Poslanik Srpske radikalne stranke Goran Mihajlović kritikovao je što se važan zakon usvaja po hitnom postupku i što će subvencionisane cene proizvodnje energije iz obnovljivih izvora plaćati krajnji kupci.

On je kritikovao i što se novim zakonom predviđa da se uspešna velika energetska preduzeća razdvajaju na manje delove zbog odvajanja delatnosti snabdevanja od distribucije.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević kazao je da će usvajanje novog zakona ojačati energetski sektor u Srbiji i omogućiti investicije i izgradnju novih energetskih objekata.

"Uvode se tržišni principi i usklađuje srpsko zakonodavstvo za evropskim", naglasio je Milićević i dodao da će SPS podržati usvajanje zakona o energetici.

SPS je zatražio da se zakonom o energetici uvede renta za korišćenje javnih dobara u proizvodnji energenata.

U Skupštini i dalje traje rasprava o Predlogu zakona o energetici čije je usvajanje jedan od uslova na putu Srbije ka EU.

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar




© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost