Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

HERZ donacija za sanaciju instalacija za 100 stanova

Austrijska fabrika HERZ donirala je opremu za sanaciju grejnih instalacija za 100 stanova u Kladovu i Užicu.

U toku posete Predstavnika Toplana Srbije HERZ Armaturen Gmbh - Beču, direktori Toplana Srbije na čelu sa direktorom Poslovnog udruženja Toplana Srbije gosp. Milovan Lečić, dogovorili su donaciju sa vlasnikom kompanije HERZ Armaturen, g. Dr. Gerhard Glinzerer o isporuci kompletne opreme potrebne za sanaciju 100 stanova. Predmet donacije je isporuka termotehničke opreme (termostatski ventili, termostatske glave, regulaciona i zaporna armatura) i ostala neophodna oprema iz velikog proizvodnog programa Herz Armaturen.

U saradnji sa predstavnicima Herz Armaturen u Srbiji, direktor gosp. Miloš Ćurčić, i direktor Poslovnog udruženja Toplana Srbije gosp. Milovan Lečić, dogovorili su se da to budu JP „Jedinstvo“ iz Kladova i JKP „Gradska Toplana“ iz Užica sa po 50 stanova.

Znajući da države zapadne Evrope potroše manje od 100 W/m2 toplotne energije u stambenim i poslovnim prostorijama, u našoj zemlji utošak toplotne energije iznosi od 150-180 W/m2, pa i više, što je 50 – 80 % više od proseka u EU.

Zamenom date armature ostvaruje se ušteda ispručene toplotne energije od približno 27 %, a kompanija HERZ Armaturen Gmbh-Beč, ima ekzaktne podatke sa izvedenog projekta u Komarno –Slovačka, sa kojim su se predstavnici Toplana upoznali prilikom posete kompaniji HERZ Armaturen – Beč. Rekonstrukcijom sistema daljinskog grejanja u gradu Komarnom - Slovačka pokazalo je da ušteda energije od 27 % može da se postigne sa ugradnjom termostatskih ventila za radijatore, koji omogućavaju da se grejanje koristi onda kada se želi, da se pojedine prostorije negreju uopšte (npr. kada niste u stanu) ili samo do određene temperature. Ulaganja u njihovu ugradnju nisu velika, (u odnosu na ulaganje u bolju termoizolaciju objekta i zamenu stolarije). U slučaju daljinskog grejanja građani nemaju motiva da to urade sve dok se grejanje plaća po kvadratnom metru, a ne po stvarnoj potrošnji toplotne energije - zašto bi smanjivali potrošnju ako bi im izdaci za grejanje ostajali nepromenjeni. Ugradnjom termostatskih ventila i merača isporučene toplotne energije (kalorimetara i delitelja) u svako domaćinstvo, građani će definitivno imati mogućnost uštede.

Na našem sajtu: www.herz.rs se može preuzeti kompletna Studija projekta u Komarnom-Slovačka, kao i kompletan proizvodni program kompanije HERZ Armaturen.

Predstavnici kompanije HERZ Armaturen u Srbiji u saradnji sa predstavnicima izabranih Toplana uradili su kompletan projekat sa aspekta unapređenja energetske efikasnosti i to:

1. JP „Jedinstvo“- Kladovo

Projekat rekonstrukcije sistema daljinskog grejanja stambene zgrade – zgrade lekara u ulici Dunavska 4 u Kladovu

2. JKP „Gradska toplana“ – Užice

Projekat rekonstrukcije sistema daljinskog grejanja stambene zgrade u ul. Kralja Petra I 70/A U početku je neophodna ugradnja merača toplotne energije tz. kalorimetara u toplotnim podstanica odnosno zgradama, što bi značilo da se za stanare jedne zgrade može odrediti ukupna potrošnja koja bi se onda delila po svakom stanu na osnovu kvadrature svakog stana, uvećanim za određeni procenat koji se potroši u zajedničkim prostorijama zgrade, (hodnici, podrumi i sve zajedničke prostorije). U drugoj fazi je upravo ugradnja merača utrošene toplotne energije, tz. delitelja i modernih termostatskih ventila na svako grejno telo.

Detaljnije informacije možete pogledati u kompletnom članku u pdf formatu

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost