Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

TROŠKOVI ENERGIJE ZA GREJANJE

TROŠKOVI ENERGIJE ZA GREJANJE STAMBENOG PROSTORA grejna sezona 2016/2017

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 m2 na 20 oC u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kWh (150 kWh /m 2 je prosečna procenjena potrošnja u Srbiji). Godišnji troškovi obezbeđenja ove količine energije iz različitih izvora, zavise od efikasnosti peći i cena energije, odnosno goriva. Najniže troškove energije za grejanje u grejnoj sezoni 2016/2017 (prema cenama iz oktobra 2016 .) imaće domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer 4.280 dinara po m3) i ako imaju novije peći čija je efikasnost veća, npr. 65 %. U tom slučaju im je za nabavku goriva potrebn a 35 hiljada dinara za sezonu. Nakon višestrukog smanjivanja cena, povoljno je grejanje i na prirodni gas (41 hiljada), čija je dodatna prednost i komfor koji pruža.

Nešto viši su troškovi grejanja na ugalj (44 do 50 hiljada dinara). Ovi troškovi mogu biti i niži, ukoliko se koriste peći i kotlovi čija je efikasnost veća od ovde navedenih. Veće troškove, oko 57 hiljada dinara, imaće domaćinstva koji koriste skuplje ogrevno drvo čija je cena 5.900 dinara po m 3 i imaju peći niže efikasnosti, kao i građani koji se greju na pelet, čiji su godišnji troškovi oko 60 hiljada, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove energije od 47 hiljada dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za čak 44%, na oko 67 hiljade dinara , što je skuplje od većine alternativnih goriva. Najveće troškove energije za grejanje imaće do maćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 125 hiljada dinara za električnu energiju, 112 hiljada za propan butan gas, odnosno 95 hiljada za lož ulje. U odnosu na prethodne godine, niže su cene gasa, lož ulja i propan butan gasa, a više cene struje, za koju se očekuje da će biti sve manje povoljna. Korišćenje lož ulja i propan butan gasa je povoljnije zbog mogućnosti vraćanja plaćene akcize. Ostale cene nisu bitno promenjene.

Navedeni iznos i obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove (npr. nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja.

 

SAVET GRAĐANIMA : U koliko ste u mogućnosti, izolujte vaš stambeni prostor i promenite prozore. Nemojte grejati prostore u kojima ne boravite. Ukoliko kupujete nove peći i kotlove, izaberite one koje su energetski što efikasniji. Pri izboru načina grejanja, tražite pomoć stručnjaka. Podsticaji koje bi obezbedila država, doprineli bi da se smanje računi za energiju, visoka potrošnja energije u domaćinstvima i emisija štetnih gasova, kao i broj energetski ugroženih kupaca, a pomogli bi i otvaranju novih radnih mesta u Srbiji.

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost