VISOKA EFIKASNOST FIRME WILO i ErP DIREKTIVA 

Kompanija WILO iz Dortmunda, ima tradiciju dugu preko 130 godina i od svog osnivanja do danas delatnost ovog koncerna je proizvodnja pumpi i pumpne tehnike. Imajući u vidu dugu tradiciju ovog renomiranog nemačkog proizvođača, Wilo je i danas svakako jedan od lidera i diktira trendove razvoja pumpi i pumpne tehnike u svetu, i kao takav se zalaže za očuvanje klime i životne sredine kroz proizvodnju energetski efikasnih proizvoda. U našoj poslovnoj politici na prvom mestu nalazi se kvalitet, realizovan kroz ideju da je zadovoljstvo kupca naša obaveza i posao, što je preduslov za proizvodnju po najsavremenijim svetskim standardima kvaliteta i pouzdanosti. Ovo podrazumeva velika ulaganja u razvoj i istraživanja i stalna usavršavanja.

Preko 90% cirkulacionih pumpi sa vlažnim rotorom za grejanje i klimatizaciju, koje su danas dostupne na tržištu, uskoro neće smeti da budu u prometu. Razlog je stupanje na snagu odredbe o cirkulacionim pumpama u okviru Direktive 2009/125/EZ o proizvodima koji su relevantni prema potrošnji energije (Energy related Products), ukratko Direktiva ErP, kojom se u celoj Evropskoj uniji postavljaju sve strožiji zahtevi za energetsku efikasnost pumpi. Kao pionir razvoja, Wilo pokreće novu kampanju na temu visoke efikasnosti, tačno na vreme za Direktivu ErP. Na taj način Wilo opet deluje kao pokretač inovacija. Wilo je već dugo na strani zaštite životne sredine i klime, i već sada ispunjava norme zadate Direktovom ErP. Ušteda u potrošnji energije, smanjenje emisije CO2 i stroge zakonske regulative – to su osnove nove Wilo kampanje za visoku efikasnost. Wilo je uvek bio i uvek će biti pionir u ovoj oblasti. Jedan od primera je taj što pumpe serija Stratos i Stratos-PICO, već uveliko zadovoljavaju stroge norme druge faze implementacije Direktive ErP, koja stupa na snagu 2015.godine. I u oblasti elektromotora Wilo je ispred svog vremena – isključivo proizvodimo pumpe sa suvim rotorom koje ispunjavaju IE2 standarde. A, to znači da je i prva faza implementacije Direktive ErP zadovoljena pre vremena.

Direktiva ErP ka šansa uspeha za svakoga

Dobre vesti ne samo za evropsku zaštitu klime, nego i za korisnike pumpi u instalacijama zgrada, kao i u komunalnoj i industrijskoj primeni. Budućnost je rezervisana za proizvode koji troše izuzetno malo električne energije. Oni su proteklih godina bili razvijani uz veliki napor. Tehnički zastareli veliki potrošači električne energije sa tržišta se povlače u svim državama Evropske unije u sledećih 10 godina. Razlog je što oni bespotrebno povećavaju troškove i predstavljaju teret okolini zbog potrošnje prevelike količine energije. Evropska unija je 2005. godine donela novu Direktivu 2005/32/EZ uključujući zahteve za ekološki primereno konstruisanje proizvoda na električnu energiju. Poznata je još i kao Direktiva EuP ili Direktiva o ekološkom dizajnu. Skraćenica EuP znači „Energy using Products“ (proizvodi koji koriste energiju), pa prema tome direktiva obuhvata sve proizvode koji troše energiju (osim automobila i javnih prevoznih sredstava).

20. novembra 2009. ona je zamenjena novom Direktivom 2009/125/EZ. Najbitnija promena je da se područje važenja nove direktive proširilo sa „proizvoda koji koriste energiju“ na takozvane „proizvode relevantne prema potrošnji energije“ („energy related products“). Njena skraćenica je „Direktiva ErP“. Direktivom ErP obuhvaćene su i cirkulacione pumpe sa vlažnim rotorom kao i elektromotori pumpi sa suvim rotorom. Evropska komisija je 2009. godine dvema odredbama definisala minimalne zahteve za efikasnost. One znatno prevazilaze zahteve koji su trenutno potrebni za klasu efikasnosti A kod pumpi sa vlažnim rotorom, odnosno trenutno najbolja klasa EEF1 kod elektomotora.

Direktiva će se implementirati tokom narednih sedam godina, u sledeća 3 koraka (za cirkulacione pumpe sa vlažnim rotorom):
1. korak (od 1.1.2013.) odnosi se na nove eksterne (instalirane van proizvođača toplote) pumpe sa vlažnim rotorom. Maksimalni dozvoljeni indeks energetske efikasnosti EEI: 0,27.
2. korak (od 1.8.2015.) snižava indeks energetske efikasnosti na maksimalno 0,23,
a to važi i za nove pumpe u proizvođačima toplote i solarnim stanicama.
3. korak (od 1.1.2020.) važenje indeksa energetske efikasnosti od 0,23 proširuje se i na sve rezervne (zamenjene) pumpe u integrisanim proizvođačima toplote.

Stroge granične vrednosti značiće zabranu korišćenja svih regulisanih i neregulisanih standardnih pumpi. To znači: da one više neće moći da se kupuju, ugrađuju ili zamenjuju, jedino će biti dozvoljeno njihovo popravljanje ili zamena delova!

 

Od 16.6.2011. godine, za elektromotore ugrađene u pumpe sa suvim rotorom važiće strožije direktive o energetskoj efikasnosti. One će se, takođe, sprovoditi u 3 koraka:
1. korak (od 16.6.2011.): Svi novo prodani elektromotori moraju da se pridržavaju nove IE2 klase energetske efikasnosti. Motori aktuelne EFF2 klase efikasnosti (ubuduće IE1) posle ovog datuma neće biti dozvoljeni u EU.
2. korak (od 1.1.2015.): Za motore sa nominalnom izlaznom snagom od 7,5 do 375 kW važi još strožija klasa efikasnosti IE3. Alternativno, ti motori moraju da odgovaraju barem zahtevima IE2 i da budu dodatno opremljeni regulacijom broja obrtaja.
3. korak (od 1.1.2017.): U trećem koraku ovi zahtevi se proširuju i na motore manje nominalne izlazne snage (od 0,75 kW).

 

Razlog za uvođenje minimalnih zahteva u pogledu efikasnosti cirkulacionih pumpi je enormna potrošnja električne energije prouzrokovana neregulisanim starim pumpama, kao i veliki potencijal uštede koji se nalazi u prelazu na modernu pumpnu tehnologiju u svim područjima primene. Novim zahtevima treba da se podstiče širenje izuzetno štedljivih visokoefikasnih pumpi sa klasom energetske efikasnosti A.

 

Evropska komisija je u predlogu zakona navela da će se 2020. godine,
kada ErP dostigne svoj pun potencijal, napraviti ušteda električne energije od 23 teravat časova, i smanjenje emisije CO2 za 11 miliona tona. I to samo u oblasti korišćenja cirkulacionih pumpi za grejanje! Ko sada preduzme odgovarajuće korake, biće u povoljnijoj poziciji od onih koji kasnije počnu da se bave ovom temom, jer kada zakon stupi na snagu, oni će biti naoružani potrebnim znanjem i iskustvom koje drugi tek treba da steknu. 95% svih do sada dostupnih cirkulacionih pumpi za grejanje će od 2013. godine postati staro gvožđe. To se naravno ne odnosi na visokoefikasne pumpe Wilo-Stratos i Wilo-Stratos PICO. Njihova budućnost je sigurna i daleko iza 2015. godine jer one već sada ispunjavaju zadate norme. 

Veći troškovi za nabavku visokoefikasnih pumpi amortizuju se vrlo brzo. U prosečnom domaćinstvu Wilo-Stratos PICO, najefikasnija pumpa na svetu, uštedi toliko da se zamena isplati već nakon 3 godine. U preduzećima je to još izraženije i nabavka visokoefikasnih pumpi se isplati još brže, jer na troškove za električnu energiju, prema proračunu životnog ciklusa neke pumpe, otpada i do 85 % ukupnih troškova. Zamena pumpi može da se isplati i za nekoliko meseci, ako se odlučite za npr. Wilo-Stratos pumpu, koja pravi uštedu i do 80%. Računicu možete sami proveriti za svega par sekundi pomoću Wilo Life-Cycle-Check LCC (programom za izračunavanje životnog ciklusa), kome možete pristupiti sa internet stranice: lcc.wilo-select.com

 

Odgovornost snabdevanja evropskog tržišta proizvodima energetske efikasnosti nalazi se u rukama proizvođača pumpi za grejanje. Ali se i kvalifikovanim radnicima preporučuje da se upoznaju sa tehnologijom visoke efikasnosti pre početka sprovođenja Direktive ErP.

 

 

Dodatne informacije:

WILO SE, Nortkirchenstraße 100, D-44263 Dortmund, Germany

Tel.: +49 (0) 2 31 / 41 02-0, Fax: +49 (0) 2 31 / 41 02-7575

E-mail: wilo@wilo.com, Internet: www.wilo.com

Wilo Beograd d.o.o

Mijačka 3, Beograd

www.wilo.rs

Komentari

Aleksandra
23 01 2013
@dragan simonovic
Prvo, kao zaposlen u firmi Wilo, vi niste komentator nego propagandista.
Drugo, \\\\\\\"EU je seo, mislio i za sebe to smislio\\\\\\\" pod pritiskom i uz malo \\\\podmazivanja\\\\\\\" od strane velikih proizvodjača pumpi.
Treće, neosporno je da su pumpe nove generacije energetski efikasnije, ali je tačno i da vreme amortizacije te efikasnosti u odnosu na standardne pumpe nije manje od 6-8 godina. U prevodu, kupac treba da kreditira proizvodjača toliko godina da bi dočekao prvu korist od tih pumpi. Uz to, vek tih pumpi ni slučajno nije 15 godina, što znaći da kad kupac počne da ima stvaru uštedu, ostaje mu još samo 5-7 godina ekonomičnosti i ekologije.
Četvrto, cene pumpi u npr. Srbiji i Nemačkoj nisu bitno različite, ali su zbog kupovne moći u Srbiji bar pet puta relativno skuplje.
Konačno, ovi Stratosi su mnogo rentabilniji proizvodjaču, nego kupcu.
 
Kokotovic
12 02 2012
Sve je to ... odlican je onaj film jer mi je tek sad palo na pamet da ona pumpa koja na Adi Ciganliji pravi vodoskok verovatno nije menjana od \96 kad je i postavljena. Po visini koju postize vodoskok i po mestu instalacije ne bih rekao da je to pumpa male snage, a jos vise sunjam da je energetski efikasna.
 
Petar
13 01 2012
Hvala na odgovoru. Vreme ce pokazati ko je u pravu. Samo je u pitenje energetske efikasnosti mnogo slozenije i uvek se prikazuju laboratorijski rezultati tesko ostvarljivi u praksi. Vozim Toyota Pryus koja je hibrid i trosi samo malo manje goriva nego obican Golf TSI. Ova baterija mi sluzi samo da imam dodatni problem i trosak, zbirno isto je kao da i nemam. A struja nije besplatna i cela skalamerija kosta i baterije se kvare i pada im kapacitet i ne mogu da ga prodam, cak me i majstor zadirkuje - \"gde si ekolog\" Bojim se da je isto sa ovim pumpama.
 
dragan simonovic
11 01 2012
Wilo Beograd vec godinama, sigurno od 2005-te, na svim sajmovima, prezentacijama, manifestacijama promovise cirkulacione pumpe energetske klase A i zalaze se za njihovo koriscenje.

U Wilo proizvodnom programu ta serija pumpi se naziva STRATOS. Kod profesionalnih organizacija koje se bave grejanjem takva nasa nastojanja su dovela do rezultata jer je broj STRATOS pumpi u odnosu na klasicne u stalnom porastu. STRATOS pumpe nemaju standardne, sveprisutne asinhrone motore, vec su njihovi motori sa permanentnim magnetima potpuno drukcije konstrukcije i znatno su efikasniji.
Takodje je i hidraulicki deo pumpe znatno efikasniji (radno kolo). Dakle, radi se o tehnoloskom napretku koji se ne moze osporiti. Zbog cene i neukosti korisnika STRATOS pumpe u domacinstvima nisu toliko zastupljene.
Nedovoljan broj ljudi zna da takve pumpe postoje, a zbog svima nama svojstvenog otpora prema “novotarijama”, narocito kad su one investiciono skuplje, jos manje ljudi ih kupuje.
Objektivno tesko bi se moglo reci da je uredjaj koji trosi 5-6 puta manje elektricne energije sa istim radnim efektom ”EU glupost”.
Osim toga, EU direktiva je nesto sto EU namece sebi, a ne nama i celom ostalom svetu. I mi i celi ostali svet koji nije EU moze kako misli da je njemu dobro i pametno. EU je seo, mislio i za sebe to smislio.

Treba li mi da pokusamo da pratimo tehnicko-tehnoloska resenja EU u nekoj oblasti ? Ili ne? Meni je odgovor jasan, a vi se zapitajte.
 
Petar
07 01 2012
Razlog za uvođenje minimalnih zahteva u pogledu efikasnosti cirkulacionih pumpi je enormna potrošnja električne energije prouzrokovana neregulisanim starim pumpama ... A da nije razlog da se zasitilo trziste - unistena konkurentnost i kao i brdo EU gluposti koje se namecu zdravom razumu. E sad kao nisu dobre pumpe koje su do juce (e samo da naddjem bas wilo ili dab ili grundfos - ne secam se tacno kakve je prospekte delio na sajmu pre tri godine - kupis da traje 15 godina a onda te isti koji su ti to prodali proglase budalom)
 

Vaš komentar