Obnovljivi izvori energije - Toplotne pumpe

Toplotne pumpe koriste 75% energije od sunca. Princip rada prikazan je na slici.

 http://www.grejanje.com/cms_upload/pages/files/39_vaillant toplotne pumpa princip rada

 

Izvor toplote - zemlja

Zemlja je vrlo dobar akumulator sunčeve toplote, budući da su temperature na dubini od cca. 1,2 - 1,5 metara tokom čitave godine relativno stalne i kreću se između 5ºC i 15ºC. Putem horizontalno postavljenih zemljanih kolektora ili putem vertikalno ukopanih dubinskih sondi, akumulirana toplota zemlje se tečnim hemijskim sredstvom (propilenglikol) prenosi do isparivača toplotne pumpe. Količina akomulirane i predate toplote u najvećoj meri zavisi od termofizičkih svojstava tla i od klimatskih uslova (količina sunčevog zračenja).

Kod postavljanja podzemnih horizontalnih kolektora (plastične cevi) važi nekoliko pravila:

 • horizontalni kolektori sastoje se od sistema cevi položenih na dubini cca. 1,5 metara (oko 20 cm ispod granice smrzavanja tla)
 • apsorpcija toplote zavisi od sastava tla, što je tlo vlažnije apsorpcija je veća
 • ovaj tip kolektora posebno je prikladan za kuće koje su izgrađene na dovoljno velikim parcelama jedna sekcija cevi ne bi trebala biti duža od 100
 • metara zbog previsokog pada pritiska
 • sekcije cevi trebaju biti podjednake dužine kako bi se postigli ravnomerni protoci
 • ukupna površina položenih kolektora mora biti u proseku barem 2 puta veća od stambene površine koju želimo grejati putem toplotne pumpe.
 • na površini zemlje iznad položenih kolektora gradnja nije dozvoljena
 • pravilne dimenzije podzemnog kolektora najvažniji su preduslov za pravilno funkcionisanje sistema

Kao alternativu postavljanju plastičnih cevi Vaillant u svom priboru nudi tzv. „kapilarne kolektore“ koji uz istu funkciju osiguravaju uštedu potrebnog prostora za postavljanje. Jedan komplet kapilarnog kolektora sastoji se od nekoliko kolektorskih podnožja koja se u zemlju postavljaju horizontalno, na dubini od 1,2 - 1,5 metara. Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama, postavljanje kapilarnih kolektora snižava troškove postavljanja. Kapilarne kolektore nije preporučljivo upotrebljavati kod suvog ili peskovitog tla, a koriste se u kombinaciji sa toplotnom pumpom od 8 i 10 kW.

 

Postavljanje dubinskih vertikalnih sondi

U tlu je potrebno napraviti provrt od cca. 100 metara (porodična kuća od 150 m2 sa potrebnom snagom grejanja 7,5 kW), potom u nju spustiti cevi i potom sve zaliti sa suspenzijom dobre toplotne provodljivosti. Kroz cevi se provodi medij (propilen-glikol) koji na sebe preuzima toplotu tla i potom se vraća drugim krakom na površinu. Ako struktura tla ne dozvoljava verziju dubokih provrta, moguće je izvesti nekoliko plićih provrta sa napomenom da su dublje sonde manje osetljivije na spoljašnje klimatske promene. Postavljanje i verziju instalacije sonde potrebno je sprovesti u skladu sa zakonom (termička eksploatacija podzemlja).

 

Dubinska sonda

Dosadašnje iskustvo pokazuje da su dubinske sonde izuzetno efikasne za preuzimanje toplote zemlje.
Pogodna je za objekte sa malim dvorištima.
Dubina bušenja:    

 • 30m/kW suvo zemljište
 • 15m/kW srednje vlažno
 • 12,5 m/kW vlažno zemljište

Postavljanje dubinske sonde 

 

Postavljanje geotermalne sonde 

Prosečne dubine bušenja

VRSTA ZEMLJIŠTA Potrebna dubina po kW
Suvi sediment 30 m/kW
Srednje vlažno 15 m/kW
Vlažno 12,5 m/kW
Krečnjak 12 m/kW
Granit 10 m/kW
Basalt 16 m/kW

 

 

 

Površinski kolektor – horizontalni kolektor

Pogodno za objekte na većim imanjima.

25 m2/kW na 1,5m dubine

Apsorbcija toplote je direktno zavisna od sastava i vlažnosti zemljišta.

Veća vlažnost-veća efikasnost

1,0 m – 1,5 m dubine

Minimalne udaljenosti:
-1,5 m od vodovodne i kanalizaciione instalacije

-1,5 m od temelja objekta

-1 m  od ograde

-0,5 m od krošnje drveta

Potrebna površina za kolektor

Vrsta zemljišta Površina po kW Toplotna emisija
Srednje vlažno zemljište 25 m²/kW 30 W/ m²
Suvo zemljište 75 m²/kW 10 W/ m²
Šljunkovito, vlažno 20 m²/kW 40 W/ m²
Vrsta zemljišta Rastojanje između cevi Min. prečnik cevi
Srednje vlažno zemljište 0,7 m DN 25
Suvo zemljište 0,5 m DN 32
Šljunkovito, vlažno 0,8 m DN 40

 

Povrsinski kolektor

Postavljanje horizontalnog kolektora

 Način postavljanja cevi u zemlju, dubina 1,2 do 1,5 metara

Za toplotnu pumpu 10 kW / 170 m2 površine za postavljanje kapilarnih kolektora

 

 

Kompakt kolektor

Rešenje za objekte i dvorišta srednje površine. Zauzima manju površinu, a ima istu efikasnost kao horizontalni kolektor.
 (115 m2 za 8 kW snage grejanja)
Zahteva radove manjeg obima (u poređenju sa iskopavanjima pri postavljanju horizontalnog kolektora)
Niži troškovi
Jednostavna montaža

Postavljanje kompakt kolektora

Kompakt kolektor

 

 

Sistem voda / voda

Ukoliko je Vaše zemljište pogodno za tu svrhu, korišćenje podzemnih voda putem usisnog i ispusnog izvora podzemne vode može biti vrlo efikasno. Podzemna voda je vrlo dobar rezervoar za dozračenu sunčevu energiju i čak i za vreme zimskih dana održava konstantnu temperaturu između +7 oC i +12 oC. Podzemne vode nema svuda u dovoljnoj količini i odgovarajćeg kvaliteta, međutim tamo gde su uslovi ispunjeni, iskoristivost je velika.

 • Podzemne vode su najizdašniji toplotni izvor
 • U poređenju sa drugim vidovima pruža najveći stepen iskorišćenja. COP ε ≈5,5
 • Potrebno je obezbediti dva bunara
 • Bunar za snabdevanje mora imati mogućnost obezbeđivanja velike količine vode (240l/kWh)

Tehnički zahtevi za sistem voda-voda

 • Instalacija za vodu mora biti ukopana ispod granice smrzavanja 1,2 do 1,5 metara
 • Bunar za snabdevanje mora imati mogućnost obezbeđivanja dovoljne količine vode (240l/kWh)
 • Minimalno rastojanje između bunara mora biti 15 metara
 • Dubina bunara ne treba da prelazi 15 metara
 • Bunarska voda mora biti hemijski ispravna
Toplotna pumpa voda voda 

 

Vaillant_prezentacija_toplotne_pumpe.pdf

Vaillant_toplotne_pumpe_geotherm.pdf

Komentari

peka
04 02 2017
imam kucu od 280m i svoj bunar sa velikom kolicinom vode dali je moguce ugradnja i koliko bi kostalo napomena u toku sam sa izolacijom kuce
 
Nevenka
14 09 2016
Dali postoji stručnjak ove delatnosti, za region Petrovac na Mlavi, koji bi po dogovoru u najkraćem roku došao na građevinsko zemljište gde se planira izgradnja kuće, da bi prema situaciji terena bila detaljno informisana u vezi ove vrste grejanja. Pozdrav.
 
Marko Knezevic
09 11 2012
U kom rasponu snage se proizvode toplotne pumpe tipa vazduh-voda, kolika snaga ove pumpe mi je potrebna za povrsinu kuce od 170 m2 sa giter blokom, termo izolaciom i pvc stolariom, kao i orjentaciona cena integrisanog sistema grejanja povrsinskog tipa? Zahvaljujem!
 
petar
11 10 2012
Preskup sistem za prosecnog coveka u Srbiji !!!
 
Nenad Popovic
03 10 2012
"Da li govorite o njenoj električnoj snazi ili o njenoj toplotnoj snazi."

Uvek se navodi toplotna snaga jer se na osnovu nje vrsi odabir toplotne pumpe. Ako tu snagu podelimo sa CoP dobicemo ulozenu energiju koja moze biti elektricna, dobijena sagorevanjem goriva, dejstvom vetra, nuklearna ili neka egzoticna energija.
 
Mile
02 10 2012
Alo inženjeri nije mi jasno kada govorite o snazi toplotne pumpe.
Dali govorite o njenoj električnoj snazi ili o njenoj toplotnoj snazi.
Konkretno zanimajume voda-voda pumpe
 
Kokotovic
16 02 2012
RADE: Za korisnike postoji TeleSwich pomoću koga korisnik moze uključivati uređaj, ali trenutno u Srbiji funkcioniše samo u fiksnoj telefoniji. PITANJE: Da li nekome treba Hi-Tech topotna pumpa tamo gde nema fiksne telefonije? Nisam nasao na Vaillant sajtu Tele Swich uredjaj. Da li imate neki pamflet, liflet, brosuru na srpskom ili hrvatskom jeziku (ili crnogorskom)
 
Novak
27 12 2011
Ovde pise \"Dubina bunara ne treba da prelazi 15 metara\" Da li neko moze da mi objasni zasto je ovo 15 metara. Kod mene u selu je voda na 35 metara. Je li to zbog pumpe ili vec cega.
 
dejan
22 09 2011
Postovanje, u principu interesuje me okvirna cena grejanja pomocu toplotne pumpe. Kuca je 70+70(potkrovlje) kvm,siporex blokovi + stiropor 10cm,krovna izolacija mineralna vuna 15 cm. 4 balkonskih vrata(210*90),3 prozora (140*140),termo stakla ,mislim da je dovoljno podataka(nadam se).Plac je velik,ne znam tacno dimenzije ali nekih 15 * 40. Parket sam vec kupio ,tako da ne bih ugradjivao podno grejanje,vec pomocu radijatora.Pitanje s pocetka,koliko bi me izaslo kompletno grejanje,bez radijatorskih tela,sa radovima. Hvala unapred
 
Vaillant
08 03 2011
Vaillant proizvodi toplotne pumpe u rasponu od 6 kW do 46 kW toplotne snage, u varijanti zemlja/voda, dok su u varijanti voda/voda na raspolaganju toplotne pumpe od 6 kW do preko 60 kW toplotne snage. Maloprodajne cene toplotnih pumpi su u rasponu od 6300,00 evra do 14.100,00 evra, u dinarskoj protivvrednosti. Za sisteme sa toplotnim pumpama je karakteristično da su kompleksni i da zahtevaju pažljivo planiranje opreme i optimalno dimenzionisanje, kako bi Vaš sistem bio najefikasniji. Molim Vas da precizirate kakav objekat imate, kako bi Vas konkretnije uputili u detalje.
 
Rade
22 01 2011
VrnetDIALOG služi samo za ovlašćene servisere. pomoću njega i interneta serviser može da prati rad uređaja i daljinski da pokuša da reši neki problem sa uređajem bez izlaska na teren. Za korisnike postoji TeleSwich pomoću koga korisnik moze uključivati uređaj, ali trenutno u Srbiji funkcioniše samo u fiksnoj telefoniji.
 
negoslav
27 10 2010
Koliko staje ova toplotna pumpa. Imam bunar klasicni,kolike bi trebala biri snage toplotna pumpa da bi zamenila sadasnje grejanje sa el grejacima u kotlu od 6 kw. ukoliko treba dodatni podagi molim vas trazite odgovoricu vam Hvala
 
Milan
24 08 2010
U rešenju je navedeno da postoji i daljinsko očitavanje preko vrnetDIALOG-a šta god da mu to tođe. Mogu li se negde naći detalji o tom hardveru i da li je za daljinsko očitavanje potrebna telefonska linija ili internet veza. Ako je internet veza onda verovatno postoje TCP ili UDP / IP podešavanja.
 

Vaš komentar