Toplotna pumpa geoTHERM VWS u više pogleda postavlja nove standarde: u toplotnom komforu, u lakoći upravljanja i rukovanja i u energetskom bilansu. Kombinacijom ove pumpe sa posebno prilagođenim rezervoarima za toplu vodu, pored funkcije grejanja našeg doma, pumpa će preuzeti i celokupno snabdevanje toplom vodom jedne porodične kuće. Pri tomu se najviši stepen komfora toplote i potrošne tople vode spaja sa izrazito visokom ekonomičnošću.

 

Najbolja tehnologija....

Rad svake toplotne pumpe nezamisliv je bez kompresora koji služi za povećanje temperature izvora toplote u odnosu na krug grejanja. Novi tip kompresora u toplotnoj pumpi geoTHERM VWS razvijen je posebno za upotrebu u toplotnoj pumpi i omogućava posebno visok stepen efikasnosti pri niskim temperaturama toplotnog izvora (toplote zemlje).

 

....i najbolji komfor

Integrisani regulator u okviru toplotne pumpe, koji je vođen spoljašnjim uslovima, svoje vreme uključivanja i isključivanja toplotne pumpe individualno i optimalno prilagođava procesu hlađenja i grejanja stambenog prostora. Pored grafičkog prikaza besplatno dobijene energije, na raspolaganju su i informacije o temperaturi polaznog voda, temperaturi tople vode u rezervoaru i ulaznoj temperaturi izvora toplote (toplota zemlje). Ekonomičnost sistema moguće je vrlo jednostavno očitati putem energetskog prikaza budući da regulator samostalno sabira dobijenu besplatnu energiju iz meseca u mesec. Mogučnost nadzora sa udaljenog mesta pomoču vrnetDIALOG-a zaokružuje ceo paket komfora.

 

Temperatura polaznog voda 62ºC

Zahvaljujući pouzdanom radnom mediju unutar toplotne pumpe (gas R 407 C) moguće je postići temperaturu polaznog voda sistema grejanja od 62ºC. To predstavlja veliku prednost kod modernizacije postojećih starih građevina sa klasičnim radijatorskim grejanjem. Ukratko, pomoću Vaillantove toplotne pumpe moguće je koristiti toplotu zemlje i bez instalacije podnog grejanja.

 

Funkcija pasivnog hlađenja

Modeli serije „exclusiv“ i „plus“ poseduju funkciju „pasivnog hlađenja“ koja omogućava hlađenje objekta u kombinaciji sa sistemom podnog ili zidnog grejanja. Funkcija pasivnog hlađenja je funkcija bez rada kompresora tokom koje se u letnjim mesecima kroz polazni vod npr. podnog grejanja provodi medij koji je na sebe preuzeo temperaturu zemlje (cca. 12º C) i čija je temperatura u polaznom vodu znatno niža od temperature vazduha u prostoriji (16°C do 20°C). Modul za pasivno hlađenje je jedinica sa dodatnim izmenjivaËem, cirkulacionom pumpom i mešnim ventilom. Tokom funkcije hlađenja utrošak energije je samo pogon cirkulacione pumpe pa je ovaj sistem hlađenja najštedljiviji i ekološki najprihvatljiviji. Kod pasivnog hlađenja potrebno je voditi računa o relativnoj vlažnosti vazduha i o mogućem dostizanju tačke rose (kondenzacije). Vaillant iz tog razloga preporučuje ograničenje temperature polaznog voda od min. 20°C. Za modele toplotnih pumpi bez integrisane funkcije pasivnog hlađenja u ponudi je eksterni set za pasivno hlađenje.

 

Različiti modeli za različite zahteve

Ukoliko govorimo o toplotnim pumpama zemlja/voda (VWS), u ponudi je više razliËitih modela u zavisnosti od zahteva korisnika: modeli sa ili bez integrisanog rezervoara potrošne tople vode i modeli sa ili bez integrisne funkcije pasivnog hlađenja.

Upravljačka ploča toplotne pumpe geoTHERM VWS

 

 

geoTHERM VWS u nekoliko reči:

 • toplotna pumpa zemlja/voda, zemlja kao izvor besplatne akomulirane energije sunca
 • akomulirana energija u zemlji preuzima se putem površinskih kolektora ili bušenjem dubinskih sondi
 • geoTHERM exclusiv: model sa integrisanim rezervoarom za vodu i integrisanom funkcijom pasivnog hlađenja, snage: 5,9; 8 i 10,4 kW (B0/W35 ΔT5K)
 • geoTHERM plus: model sa integrisanim rezervoarom za vodu, snage: 5,9; 8 i 10,4 kW (B0/W35 ΔT5K)
 • geoTHERM plus: integrisana funkcija pasivnog hlađenja, moguÊnost naknadnog spajanja rezervoara za vodu, snage: 5,9; 8 i 10,4 kW (B0/W35 ΔT5K)
 • geoTHERM: mogućnost naknadnog spajanja spoljašnjeg rezervoara, snage: 5,9; 8; 10,4; 13,8; 17,3; 22,1; 30,5; 38,7 i 45,5kW (B0/W35 ΔT5K)
 • radni medij R 407 C
 • tehnologija visokog energetskog učinka, visoki „COP“ koeficjent
 • integrisani atmosferski regulator sa velikim grafičkim displejom, prikazom energetskog bilansa i velikim brojem posebnih funkcija (zaštita od niskih temperatura, provera eksternih senzora, zaštita kompresora, zaštita od blokiranja pumpi, zaštita od nedostatka radnog fluida..)
 • opcija ugradnje sobnog korektora za potrebe daljinskog upravljanja
 • multisenzorika u krugu grejanja, kontinuirano merenje pritiska, kontinuirano praćenje faza rada, zaštita od smrzavanja..
 • visokoefikasni „Scroll“ kompresor dugog radnog veka
 • dobro izolovani kondenzator i isparivač
 • nizak nivo buke usled višestepene zvučne izolacije
 • dve integrisane pumpe sa elektronskom regulacijom i trokraki ventil
 • integrisani elektriËni grejač za dogrevanje (2/4/6 kW)
 • maksimalna temperatura polaznog voda 62°C
 • predinstalacija za ugradnju komunikacione jedinice vrnetDIALOG (daljinsko parametrisanje i dijagnoza)
 • „SplitMountingConcept“ jednostavna instalacija u dva dela (za modele sa integrisanim rezervoarom
 • kapilarni kolektori (pribor) za uštedu prostora kod postavljanja površinskih kolektora, za modele do 10 kW
 • poseban program rezervoara za potrošnu toplu vodu

 

Tehničke karakteristike

Komentari

Nenad
10 01 2021
Molim ponudu za ugradnju sistema klimatizacije ( podno grejanje /hlađenje, fenkoilovi, topla voda umesto klasičnog bojlera...) kuće u Surduku od oko 65 m2 pomoću toplotne pumpe zemlja / voda.

Pozdrav, Nenad 062/80-191-80
galebre1@gmail.com
 
Zoran Otasevic
15 02 2020
Postovani
Počeću sa izgradnjom nove kuce u Beogradu.
S obzirom da ce kuca imati garazni prostor ukopan u zemlji 1,5m interesuje me da li je moguce ispod temeljne ploce ugraditi sistem horizontalne mreze cevi (ili sta već) koji ce posluziti za instalisanje toplotne pumpe zemlja voda? Napominjem da ce u celoj kuci biti sistem podnog grejanja i da je korisna povrsina kuce oko 130m2. Kuca ce biti ozidana ytong blokovima 37,5cm a velike staklene povrsine ce biti zastakljene troslojnim staklom. Unapred jvala na odgovoru Zoran Otasevic
P.s. Ukoliko mislite da postoji bolje i rentabilnije resenje molim Vas da mi predlozite.
 
NIŠIĆ ŽELJKO
16 03 2016
Imam kucu u Beogradu(Višnjička banja) površine 220 m2 od toga za
grijanje 180-200 m2.
kuća je dobro izolovana(sendvič zidovi) sa PVC stolarijom.
Interesuje me efikasnost nekog od ovih modela grejanja preko toplotne pumpe i kolika je ušteda u potrošnji el. energije i oopšte isplativost
investicije.
 
srndac@optonline.net
15 12 2013
imam kucu 500 kvadrata sa vec ugradjenim radijatorima samo fali pec ili ako se odlucim za sistem tople pumpe. molim va s da mi odgovorite treba mi jos info . za cenu i dali imate svog predstavnika za taj teren. koliko mi treba para da ulozim da bih imao zimi grijanje a leti hladjenje. puno hvala.
 
Radoljub
24 11 2013
Mlio bih Vas za informaciju o ceni za grejanje moje kuce koja je u prizemlju oko 100m2 tako i na spratu.Kuca je izolovana,pvc stolarija.
Sada se grejem na gas-radijatori.U dvoristu imam bunar 6/4 na 18 metara voda non-stop priliv (Novi sad vode uvek).Koliko bi me kostalo TOPLO-HLADNO uz koriscenje postojecih radijatora?
S postovanjem.
 
jovan ciric
15 09 2013
imam kucu oko 400m gde god su mi plocice tu je podno grejanje a gde je parket radijatorsko,po vama sta bi mi bilo najekonomicnije da uradim.
 
Toma
21 02 2013
Postovani interesuje me grejanje zemlja/voda u zgradi. Da li je to izvodljivo?
Zgrada ima tri sprata, na spratu 4 stana, bez izolacije,a krov od azbesnih ploca. Zgrada nema nikakvo grejanje.
Ako je to izvodljivo kolika bi bila cena za stanare? Zbog nedostatka informacija o zgradi ne ocekujem tacnu cenu.
Unapred zahvalan!
 
Kole
27 11 2012
Kuća u kojoj živim ima po 55 kvm u prizemlju i na spratu, a u planu je proširenje od još 28 kvm na spratu (u prizemlju bi bila garaža u koju planiramo da smestimo neki od sistema grejanja).

Obzirom na napred date podatke molio bih vas za preporuku o izboru vrste grejanja i barem grubu procenu potrebnih novčanih sredstava.
 
Vaillant - tehnička
12 03 2012
Veoma mi je drago jer ste se odlučili da grejanje Vaše kuće poverite Vaillantu. Ukoliko ste utvrdili da Vam za grejanje Vaše kuće treba ukupno 15 kW, onda bi izbor mogli da svedemo na dva modela toplotne pumpe zemlja-voda. Prvi model, geoTHERM VWS 103/3 ima integrisane funkcije pripreme PTV i pasivnog hlađenja. Ova toplotna pumpa daje do 11 kW toplotne snage, a ima i integrisani dodatni elektro grejač od 6 kW, koji služi kao podrška u slučaju oštrijih vremenskih uslova (manje od -9°C). Druga opcija podrazumeva korišćenje toplotne pumpa VWS 141/3 za grejanje, a priprema PTV bi se obavljala preko eksternog rezervoara VIH RW 300, koji ima 300 litara zapremine. Za pasivno hlađenje bi se koristio eksterni izmenjivač toplote. Ova toplotna pumpa daje do 14 kW toplotne snage preko kompresora, a sa dodatnim elektro grejačem ima na raspolaganju još 6 kW toplotne snage.
Ukoliko dolazite u Beograd, pozivam Vas da posetite naše Predstavništvo, pa ćemo nakon razgovora i utvrđivanja tačnih potreba objekta, napraviti ponudu opreme.
Za sva dodatna pitanja možete me kontaktirati na navdene brojeve telefona.
 
Bogoljub Ivanić
11 03 2012
Nakon dugog prikupljanja informacija o grejanju sa toplotnom pumpom,odlučio sam se za nabavku Vaillantove toplotne pumpe zemlja-voda pa Vas molim za informaciju dali imate pumpu snage 15kw,sa integrisanim sistemom PTV i pasivnog hlađenja i kolika je njena cena,te dali mogu da Vas posetim kad dođem u BG i dajte mi ime kontakt osobe kojoj mogu da se obratim po pitanju definitivne odluke. Unapred hvala.
 
Fica Jozef
06 01 2012
Postovanje Zaintresovan sam da modernizujem postojeci sistem grejanja radiatorski za porodicnu kucu sa dobrom izolacijom (sada trosim 3 T mrkog godisnje) prostor od priblizno 100m2 da isti sistem dogradim sa toplotnom pumpom sistem bunar-bunar Molim Vas za ponudu i za procenu pribluznu po pitanju potrosnje el energije Hvala na odgovoru Fica Josip
 
Anonimno
08 03 2011
Zaboravio sam da pitam i za cenu toplotnih pumpi i sta je jos karakteristicno vezano za njihovo instaliranje... Hvala.
 

Vaš komentar