Od svih sistema je najlakše instalisati i koristiti toplotnu pumpu vazduh/voda, geoTHERM VWL, budući da su izdaci za eksploataciju spoljašnjeg vazduha kao izvora toplote najmanji. Iz tog se razloga ova toplotna pumpa najčešće upotrebljava u

 

 

slučajevima kada je potrebno modernizovati postojeći sistem grejanja. Fleksibilan sistemž vazdušnih kanala instalaciju čini lakom: ispuštanje vazduha može se usmeriti prema gore, u levo ili u desno. Na taj se naËin toplotna pumpa prilagođava prostoru, a ne obrnuto.

Vaillantova toplotna pumpa efektivno može raditi do spoljašnje temperature - 20º C i opremljena je električnim grejačem koji će pružiti podršku toplotnoj pumpi kada temperatura spoljašnjeg vazduha nije dovoljna. Budući da je za rad ovog modela toplotne pumpe neophodna relativno velika cirkulacija vazduha (cca. 3500 m3/h) kod rasporeda postavljanja kanala za dovod/odvod vazduha potrebno je uzeti u obzir određeni nivo buke (<57 dB).

Toplotna pumpa geoTHERM VWL takođe je opremljena atmosferskim regulatorom koji samostalno rukovodi radom pumpe prema spoljašnjim uslovima i zadatim parametrima. Veliki grafički displej pruža jednostavna očitavanja energetskih prinosa i aktuelnih vrednosti.

 

geoTHERM VWL u nekoliko reči :

 • toplotna pumpa vazduh/voda
 • snaga 7,7 i 10,3 kW (A2W35 ΔT 10K)
 • maksimalna temperatura polaznog voda 55º C
 • radni medij R 407 C
 • tehnologija visokog energetskog učinka - visoki „COP“ koeficijent
 • moguć rad pumpe do temperature spoljašnjeg vazduha -20ºC
 • moguć rad pumpe do temperature spoljašnjeg vazduha
 • integrisani električni grejač za dogrevanje u polaznom vodu kruga grejanja
 • integrisani atmosferski regulator, veliki grafički displej
 • jednostavno rukovanje prema načelu „okreni&klikni“
 • mogućnost ugradnje komunikacione jedinice vrnetDIALOG
 • originalni pribor vazdušnih kanala za dovod/odvod vazduha
 • dovod vazduha sa gornje strane toplotne pumpe
 • odvod vazduha - mogućnost izbora levo/desno/gore
 • nivo buke (unutrašnja) < 57dB
 • moguća kombinacija sa rezervoarom za toplu vodu

 

Tehničke karakteristike

Komentari

Nataša
01 12 2019
Pištovani, mi smo ugradili top.pumpu vazduh-voda 9kw pre 7 dana
Potrošila je struje za 7 dana 250kw(nije baš malo) grejemo sprat od kuće 80m2
Toplota vode u radijatorima je 41c
Da li temperatura vode treba da bude veća?
I da li bi u tom slučaju više trošila struje
 
Atila
10 03 2018

Interesuje nas ugradnja toplotne pumpe vazduh- voda. Kuća nam je u Kuli povrsine 150m2, nova gradnja. Sledeće godine bi završavali.
Nemamo unutrašnju instalaciju grejanja. 9 radijatora i 2 susaca. Koliko bi nas okvirno koštala instalacija ove vrste grejanja.

Hvala unapred. Pozdrav i sve najbolje
 
Miladin
27 02 2018
Poštovani, sa kotlom Podvis od 30 kW na drva grejem kuću površine 145 m2. Zidovi su blok spolja termomalter, prozori sa ispunom argonom, plafon ima termoizolaciju od vune d=10-15cm. za grejanje trošim oko 20 m3 drva

Mogu li u postojeći sistem integrisati toplotnu pumpu, koji tip, koliko bi koštalo, kolika je potrošnja energija, koji je benefit.
Unapred zahvaljujem.
Pozdrav Miladin Pećinar
 
Igor Kijac
15 06 2017
Imam centralno grejanje sa kotlom na plin, i radijatorima kao grejnim telima. Kuća je oko 160 kvadrata. Koliko bi kostala zamena za toplotnu pumpu vazduh voda i da li bih mogao s tim da grejem kucu preko zime. Zanima me i kolika bi bila mesečna potrošnja. Unapred hvala.
 
svetlana
28 10 2015
Imam centralno grejanje u kuci od 120 m2 na cvrsto gorivo. Da li bi bilo izvodljivo instaliranje ovog sistema grejanja na vec postojeci, koliko bi kostalo i kolika bi bila potrosnja struje mesecno? Hvala, poydrav.
 
Damir
20 09 2015
Postovanje, posjedujem centralno grijanje na cvrsto gorivo pa me zanima da li mogu uz vasu toplotnu pumpu vrsiti dogrijavanje kuce iz razloga sto mi ova pec nije dovoljna a da automatski iskoristim energiju od dimnjaka idnosno topli dim
 
Ninoslav
22 09 2014
Poštovani, želeo bih detaljnije informacije o grejanju-hlađenju pomoću toplotnih pumpi vazduh-voda uz grejanje sanitarne vode uz naknadni priključak solarnih panela, a za kuću od 115m2 sa dobrom izolacijom od 5+3cm stiropora, a između siporex od 25cm, plafoni sa unutrašnje strane imaju postavljen stirodur 2cm, stolarija je PVC. Interesuje me cena takvog sistema i očekivana potrošnja el.energije za spoljne temperature u opsegu -20 do +40. Unapred zahvalan na odgovoru.
 
Milos
14 07 2014
Postovani ,
Interesuje me cena toplotne pumpe vazduh-voda sa ugradnjom za stan od 136m2 .
Unapred hvala
Pozdrav
 
dragan sokobanja
07 02 2014
Imam centralno grejanje u kući površine od 180 kvadrata - 9 radijatora i kotao labin od 50000 kalorija na čvrsto gorivo. Izolacija kuće je na 50% od idealnog. Može li da se na ovoj instalaciji doda ovaj sistem grejanja i koliko bi me to koštalo sa ugradnjom i kolika bi bila prosečna mesečna potrošnja struje? Hvala na odgovoru i pozdrav iz Sokobanje - Dragan
 
Dragan
07 05 2013
Interesuje nas ugradnja toplotne pumpe vazduh- voda. Kuća nam je u Zrenjaninu povrsine 100m2, stara gradnja ima izolaciju (5cm stiropor).

Nemamo unutrašnju instalaciju grejanja. Postavili bi radijatore( potrebno ukupno 7 radijatora i 2 sušača. Koliko bi nas okvirno koštala instalacija ove vrste grejanja.

S poštovanjem, Dragan iz Zrenjanina.
 

Vaš komentar