Uvođenjem „zakona o prioritetnoj primeni obnovljivih izvora energije“ geotermija sve više dobija na značaju. Nezavisno od vremena i klime, ona je uvek raspoloživa i time najnezavisniji oblik regenerativne energije. U Nemačkoj je energija akumulirana u tlu raspoloživa već na dubini od 1,5 m. Već na dubini od 10 m tokom cele godina vlada uglavnom konstantna temperatura od ca. 10 °C, a koja na svakih 100 m dubine raste za ca. 3 °C .

Korišćenjem geotermije moguće je ekonomično obezbediti iz tla i do 75 % potrebe za toplotnom energijom. Spektar sistema, koje REHAU kao specijalista u oblasti geotermije nudi, seže od dobijanja energije putem površine uz pomoć kolektora, preko crpljenja energije iz dubine tla putem sondi, pa sve do primene antimikrobskih izmenjivača toplote vazduh - zemlja za kontrolisanu ventilaciju stambenog prostora.

 

Za korišćenje toplote tla na raspolaganju je nekoliko sistemskih rešenja:

  • Geotermalni kolektor RAUGEO collect PE-Xa i PE 100
  • RAUGEO Helix-sonde PE-Xa3 Geotermalne sonde
  • RAUGEO sonde PE-Xa i PE 100
  • RAUGEO energetski stubovi

 

Prednosti na jedan pogled:

  • I do 75 % energetske potrebe iz tla
  • Sve sonde se mogu idealno kombinovati sagrejanjem sa niskotemperaturnim režimom rada
  • Jedno rešenje za dve primene:grejanje i hlađenje
  • Trajno niski troškovi eksploatacije
  • Najnovije rešenje Helix-sonde: Dubina polaganjaod samo 3 - 5 m čini učešće firmi za bušenje suvišnim.

U kojoj meri se korišćenje geotermije već etabliralo, pokazuje primer iz Švajcarske: Švajcarski građani koriste već danas kod 30 % novogradnje sisteme grejanja sa korišđćenjem toplote tla. Dalje informacije vezano za naše RAUGEO sisteme naći ćete na: www.rehau.rs/raugeo

 

Principi rada toplotne pumpe

Primer iz prakse: Geotermalno temperiranje betonskog jezgra u poslovnom kompleksu Lu-Teco u Ludwigshafen- u 

Novoizgrađeni poslovni objekat Lu-Teco sa 9.875 m² površine za izdavanjeanje projektovan je uz primenu efikasnih sistema za pasivne kuće i toplotnom izolacijom visokog stepena. Zahtevalo se izbegavanje primene fosilnih goriva kao što je nafta, gas ili ugalj. U studiji o održivoj ekonomskoj opravdanosti dokazane su značajne uštede energije kroz redukciju obima grejanja i hlađenja.

U kombinaciji sa toplotnim pumpama 39 RAUGEO sondi od umreženog polietilena (PE-Xa), svaka 95 m dužine, obezbeđuju efikasno crpljenje energije putem geotermije. Pri tome se u zatvorenom kružnom toku crpi toplotna energija iz tla i preko toplotnih pumpi koristi za grejanje i hlađenje objekta. Posebno energetski efikasno rešenje za raspodelu ovakve energije postignuto je kombinovanjem sa REHAU sistemom za temperiranje betonskog jezgra.

 

rehau_energetska_efikasnost.pdf

Rehau d.o.o.

Batajnički drum 283 E, Beograd

www.rehau.rs

Komentari

mirko popovic
03 02 2019
Postovani,
Na vasoj internet stranici procitah kratku informaciju, kad je u pitanju grejanje o najnovijem resenju sa tkz.Helix-sondama, a uz pomoc toplotnih pumpi.Mnogo sam zainteresovan za tu varijantu, ali o njoj neznam gotovo nista.Posedujem novu dobro izolovanu kucu sa tri stana ukupne povrsine 310m2.Oko kuce imam nesto placa ali neznam za takvo resenje kolika je potrebna povrsina i da li to vi resavate kad je u pitanju ugradnja i kolika je cena takvog jednog resenja.Molim Vas, ako je moguce da mi dostavite takvu jednu informaciju.Unapred zahvaljujem i lep pozdrav.
Mirko Popovic
Beograd - Jajinci
 
Goran Ćirić
05 06 2018
Planiram zidanje nove kuće na tri sprata sa ukupno 580 m2 brutto površine. U prizemlju plivački bazen sa 115 m3 vode. Interesuje me kako rešiti zagrevanje i hlađenje prostorija. Mislim na mogućnosti energije zemlje.
 
Vladimir
11 05 2016
Zdravo, zanima me koju povrsinu zauzimaju helix sonde u odnosu na grejnu povrsinu. Unapred hvala.
 
Milos
08 02 2011
Da li je raspoloziva neka specifikacija? 39x95 je skoro 4 kilometra cevi.koliko orjentaciono kosta sistem sa gradjevinskim radovima.
 

Vaš komentar