Rešava probleme bezbednosti kod instalacija koje kao izvor toplote koriste šporete na čvrsta goriva i kamine. Uređaj iz jednog dela sa ventilom za termički ispust i ventilom za punjenje.

Primena

Na priključcima koji rade sa kotlovima na čvrsto gorivo koji imaju bojler ili izmenjivač toplote u hitnim slučajevima, mora biti instaliran jedan ili više ventila za termički ispust. Bolja je bezbednost grejnih priključaka koji kao kotao koriste šporet na čvrsta goriva.Fenomen povišene temperature posebno se manifestuje u letnjem periodu kad je isključen grejni priključak, a opterećenje je u akumulacionom bojleru. Zato je ovim kotlovima neophodan posebno projektovan sigurnosni uređaj.

Caleffi serija 554 za zastitu pregrevanja kamina i peci

 

Funkcionisanje

Ventil za termički ispust sa dvostrukim efektom, sjajno rešava probleme bezbednosti u grejnim instalacijama koje kao izvor toplote koriste šporete na čvrsta goriva i kamine. Radi se o uređaju koji u sebi ima ventil za termički ispust i ventil za punjenje koji deluju istovremeno na komandu daljinskog senzora. Uređaj koji je povezan na ispust i na hidro mrežu (punjenje) pri postizanju kritične temperature, stvara cirkulisanje hladne vode u kotlu dok se temperatura ne spusti ispod vrednosti na kojoj reaguje osetljivi element. U tom momentu istovremeno se zatvaraju ispust i punjenje. Ovaj uređaj ovako funkcioniše i u slučaju havarije osetljivog elementa.

Sema za zastitu kamina i peci na cvrsto gorivo

 

Konstrukcija ventila za zastitu pregrevanja kamina i peci

Konstrukcione karakteristike

Telo ventila i ostali njegovi važni delovi izrađeni su od mesinga CuZnPb2 i hromirani. Opruga je izrađena od nerđajućeg čelika AISI 304, zaptivači su od etilen-propilena otpornog na temperaturu do 140oC. Mada je malih dimenzija sa kapilarnim delom koji je zaštićen od pocinkovanim omotačem.

Tehničke karakteristike

  • - Temperatura ispusta: 100oC (+ 0oC - 5oC)
  • - Maksimalna radna temperatura: 110oC
  • - Maksimalni pritisak u vodovodnoj mreži: 6 bar
  • - Protok ispusta sa Dp=1 bar: 1800 l/h
  • - Priključci na cevi: Ž 1/2"
  • - Dužina kapilare: 1300 mm

 

Instaliranje

Ventil se može instalirati u bilo kom položaju, vertikalnom, horizontalnom ili naopako, otvor za temperaturni senzor montira se na odvodnoj cevi što je bliže moguće ili na najvišoj tački kotla i pre ispusnih cevi. Ispust može biti upučen i u sifon suda. Važno je da mesto za punjenje bude direktno povezano sa cevima cevovoda bez prekidanja.

Caleffi serija 544 prospekt

Caleffi

Vojvode Dobrnjca 18, Beograd

www.caleffi.com

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar