Regulacija grejanja u stambenim zgradama (DANFOSS)

U hidraulički neuravnoteženim sistemima grejanja, u zimskom režimu rada, često se događa da unutrašnja temperatura prostora nije zadovoljavajuća. Nekad je pretoplo, nekad je hladno, teško se postiže optimalna sobna temperatura

Razlog za takve pojave leži u fizičkim zakonima kojima je podložan hidraulički sistem centralnog grejanja. Prostorije koje su fizički bliže cirkulacionoj pumpi se brže zagrevaju jer dobijaju veću količinu tople vode u odnosu na udaljenije prostorije.

 

Balansiranje vodova - Danfoss
Slika 1. Primer dobro balansiranog sistema

Da bi se optimalno zagrejale i udaljenije prostorije, period uzgrevanja se produžuje i nakon što su najbliže prostorije optimalno zagrejane, te je krajnji rezultat niža temperatura od optimalne u daljim i viša u bližim prostorijama. Hidrauličkim uravnotežavanjem sistema grejanja, gore pomenute manjkavosti se mogu ispraviti.

Temperatura u prostoriji se može podešavati tako da je količina toplote koju odaje grejno telo adekvatna trenutnim potrebama korisnika i zahtevanoj nameni prostorije. Računi za grejanje će biti adekvatni stvarno utrošenoj energiji toplote, a komfor grejanja neuporedivo bolji u odnosu na neuravnotežene sisteme.

Rekonstrukcijom sistema grejanja i investicijom u opremu za uravnotežavanje sistema, vlasnici stanova i kuća mogu očekivati isplatu uložene investicije u nekoliko narednih grejnih sezona, a sve zbog smanjenja računa za grejanje.

VELIKO POBOLJŠANJE UZ MALA ULAGANJA

Balansiranje sistema - Danfoss

Za bolji rad sistema grejanja, savetujemo sledeće:

  • ugradnju kvalitetnih termostatskih radijatorskih ventila koji omogućavaju automatsku regulaciju temperature u prostoru.
  • ugradnju automatskih balansnih ventila na vertikale (horizontale) cevnog razvoda što omogućava pravilnu raspodelu vode za grejanje u hidrauličnom sistemu.

Prednosti upotrebe:

  • viši komfor boravka u grejanom prostoru: hidrauličkim uravnoteženjem sistema i ugradnjom termostatskih ventila postiže se, energetski i finansijski posmatrano, optimalan rad sistema centralnog grejanja. Takođe, rešava se i mogući problem pojave buke i šuma na radijatorskim ventilima.
  • ušteda na troškovima grejanja: u zgradi sa 10-15 stanova je moguće, primenom napred pomenutih rešenja, uštedeti 15-30% novca na računima za grejanje.

Period otplate (povraćaja) uložene investicije je, prema dosadašnjim iskustvima, oko 3 godine.

ŠTA BI TREBALO IZBEGAVATI?

U praksi se često sreće sledeći slučaj: lokacija korisnika je daleko od pumpe i žali se na loše grejanje. Umesto hidrauličkog uravnotežavanja, investitor i izvođač pribegavaju drugim neprimerenim rešenjima koji nepotrebno uvećavaju potrošnju energije.

Neprimerena rešenja koja bi trebalo izbegavati:

  • povećanje snage postojeće cirkulacione pumpe ili čak i zamena postojeće, jačom pumpom. Na taj način povećava se protok što će dovesti do poboljšanja grejanja na udaljenijim grejnim telima, ali i pregrejavanja prostorija koje su bliže pumpi. Takođe, doći će i do pojave šuma u instalaciji, što posebno negativno utiče na komfor korisnika.
  • povišenje polazne temperature vode za grejanje: to utiče na sva grejna tela u sistemu, a ne samo na hladnije radijatore. Konačan rezultat: pregrevanje prostorija bližih pumpi.
  • zamena ručnih, termostatskim radijatorskim ventilima bez hidrauličkog uravnotežavanja cele instalacije: u većim zgradama ovo će prouzrokovati nejednako vreme odziva sistema grejanja (u periodu uzgrevanja i svakoj promeni koja je uzrokovana automatikom toplotne podstanice).

Rezultat je da će dovoljan protok tople vode ka grejnim telima daljim od pumpe krenuti tek kada se u prostorijama bližim pumpi postigne zadata temperatura i termostatski ventili zatvore protok u radijatore. Obzirom da je svaki sistem grejanja dinamički (promenljive karakteristike u vremenu), najudaljeniji prostori će, praktično, uvek biti bez dovoljnog grejanja.

ŠTA BI TREBALO ČINITI?

Za početak, možda je bolje pitanje:

ZAŠTO BI BILO ŠTA TREBALO ČINITI?

Za korisnike čiji su stanovi i grejna tela dalje od pumpe i imaju loše grejanje odgovor je jasan: DOBRO GREJANJE.

Korisnici čiji su stanovi i grejna tela bliže pumpi i imaju više temperature od potrebne (pregrevanje) su svesni da se uvodi (ili je već uveden) novi sistem naplate grejanja po stvarno utrošenoj toploti (putem kalorimetara ili kombinacijom kalorimetara i delitelja toplote): NIŽI RAČUNI ZA GREJANJE

Balansirani ventili - Danfoss

Ukoliko imate problem nejednakog zagrevanja zgrade obratite se predsedniku skupštine stanara ili vlasniku zgrade, kako bi se oni raspitali o ekonomičnosti hidrauličkog uravnoteženja i ugradnje termostatskih radijatorskih ventila.

Predsednik skupštine stanara bi trebalo da:

dobije saglasnost polovine vlasnika stanova i da uvrsti predviđene troškove u godišnji budžet za održavanje

naruči izvođenje projektne dokumentacije od strane ovlašćenog projektanta sa licencom Inženjerske komore Srbije. Projekat bi trebalo da uzme u obzir postojeće stanje instalacije, tražene uslove isporučioca toplotne energije i da odredi tipove, količinu i predpodešavanje ventila potrebnih za hidrauličko uravnotežavanje, kao i termostatske radijatorske ventile

na osnovu specifikacije opreme i radova koja je rezultat projekta, pribavlja ponude za izbor najpovoljnijeg izvođača radova i obezbedi efikasan nadzor na radovima

Pravilan rad sistema centralnog grejanja zahteva stručan i kvalitetan pristup projektovanju, izvođenju i održavanju instalacije.

U projektnoj dokumentaciji, projektant vrši detaljan proračun instalacije, specificira potrebnu opremu, vrednosti predpodešavanja ventila i daje okvirnu vrednost investicije. Dobar izvođač radova izvodi instalaciju tačno po projektu i po potrebi, merenjem stvarnog protoka, proverava tačnost predpodešavanja regulacionih ventila.

ZAKLJUČAK

Upotreba termostatskih radijatorskih ventila i automatskog balansiranja, osim boljeg kvaliteta grejanja, omogućava i veliki potencijal za uštedu energije i smanjenje računa za grejanje.

Takođe, ne sme se zanemariti ni ekološki aspekt: manje bespotrebno bačene toplotne energije znači i manju emisiju štetnih gasova u atmosferu. Procena Konferencije o klimatskim promenama (Kopenhagen, 2009) je da se 50% od ukupne količine emisije CO2 koju Evropa treba da redukuje do 2020. godine, može postići zamenom svih običnih radijatorskih ventila, radijatorskim ventilima sa termostatskom glavom.

 

PREPORUČUJEMO:  Rešenja za uštedu energije u rekonstrukciji grejnih i rashladnih sistema (DANFOSS)

Danfoss d.o.o.

Đorđa Stanojevića 14, Novi Beograd

Komentari

olivera
26 01 2013
Ove sezone imamo velikih problema sa grejanjem. Reklamirali smo ne zna se koliko puta toplani ovaj problem i dolazile su njihove ekipe ali niko nije dijagnostikovao sta je uzrok loseg grejanja. Mi smo na petom, poslednjem spratu stambene zgrade i jos jedan stan na spratu ima isti problem kao i mi. Konkretno, kada dodje ekipa iz toplane ispuste vazduh iz cevi koja se nalazi na nasem spratu na hodniku i ne znamo tacno sta odrade u podstanici. Nakon toga imamo grejanje 5-6 dana i onda bi ponovo nastajao problem. To je trajalo od oktobra do decembra, zvali smo ih na svakih nedeju dana. Od januara je jos gore, kada dodje ekipa i odradi sve ovo sto smo naveli, imamo grejanje jedan dan, sutra vec nista. Imamo ozrake u stanu i sami mozemo da ozracimo radijatore i tu nije problem. Radijatori su svi dopunjeni. Imamo nove ventile (gornje ventile smo samo menjali). Dovodna cev koja se nalazi na spratu u hodniku je vruca ali u stanu nema grejanja. U podstanici je kazu sve ok. Imate li neki savet ili sugestiju sta bi mogao da bude problem.
 
Mile
21 02 2012
Citam sad poslednji svoj komentar i divim se sam sebi da pricam o drzavnoj firmi a da nisam upotrebio nijednu rafalnu psovku po familiji. Momci ili devojke koji ste napravili ovaj almanah alal vam vera i deda ce ovde da pise kojestarije cisto da znate da je ovo mnogo pametno sto radite.
 
Mile
21 02 2012
Aleksanre prijatelju, pa ne vredi se ovde za bilo šta nervitati, ne. Znaju oni iz toplana vrlo dobro kako se to radi, jer im inzenjeri iz danfosa i TA i herca i vec ko sve pravi ta cuda titraju mosnice i vodaju ih po hotelima, putovanjima da bi uzeli njihovu opremu posto je ionako svejedno - sve je dobro. Ali njih jednostavno mrzi da znaju, kao sto ih ujutru mrzi da ustanu iz kreveta. Dokle nas ne pocne da mrzi da im placamo, a sudove da pocne da mrzi da nam naplacuje, a i onda ruse da pocne da mrzi da nam daju gas ako im ne platimo.
 
Александар
17 02 2012
Мислио сам да су у Србији сви неписмени и глупи. После три реченице било ми је јасно с каквим идиотима сам се терао,чак и судски. На крају сам био принуђен и стан да продам и побегнем што даље. Тамо где сам живео, станови на вишим спратовима су ледени; 13 до 17°C, док станари на прва три спрата отварају прозоре да се не \\\\\\\"подаве\\\\\\\" од врућине. У чачанском \\\\\\\"Грејању\\\\\\\" су радили баш то што не треба, појачавали су пумпе! Успели су чак и да повећаним притиском пробију радијаторе у неким становима у згради у којој сам живео. Наравно, суд је на њиховој страни из политичких и виших интереса. Веома ми је драго да се бар неко у нашој земљи држи струке и науке, иако ја од тога немам никакве вајде.Морао сам да побегнем због морона!!! Вама......свака част, али сигуран сам да ћемо још дуго бити жртве нестручних и неписмених!!!
 

Vaš komentar