Inteligentno planiranje objekta je prvi korak u postizanju visoke udobnosti i smanjenja potrošnje energije. Danas, kada je energija sve skuplja, potrebno je posebnu pažnju posvetiti tehničkim rešenjima kako bi se postigao željeni efekat. Arhitektonska i građevinska rešenja, uz primenu odgovarajućih materijala, rezultovala su vrlo malim toplotnim gubicima i dobicima, odnosno potrebno je sve manje energije za grejanje i hlađenje.

Međutim, poznata je i druga činjenica, a to je da iz godine u godinu trošimo sve više potrošne tople vode po čoveku, pa se tako sve veća pažnja poklanja kvalitetnim tehnološkim rešenjima za njenu pripremu.


geoTHERM VWL BM/2 i VWL BB/2

 

Da li je moguće dobiti višu udobnost uz smanjenje potrošnje energije, dilema je na koju struka mora dati odgovor. Vaillant je, shodno svojoj tradiciji, oduvek nudi rešenja koja mogu zadovoljiti visoka očekivanja, pa smo tako za ovu godinu pripremili novu generaciju toplotnih pumpi vazduh-voda geoTHERM VWL BM/2 i VWL BB/2 za pripremu potrošne tople vode.

geoTHERM VWL BM/BB je toplotna pumpa vazduh-voda, koja omogućava udobno i ekonomično snabdevanje potrošnom toplom vodom u domaćinstvima i industriji. Razlikujemo dva modela: VWL BM (sa jednim izmenjivačem toplote) i VWL BB (sa dva izmenjivača toplote). Rezervoar potrošne tople vode, zapremine 260, odnosno 250 litara, kvalitetno je zaštićen od pothlađivanja upotrebom toplotne izolacije bez freona. Unutrašnjost je zaštićena slojem emajla i zaštitnom magnezijumskom anodom (VWL BB je opremljen sa dve anode).

Rezervoar se primarno zagreva putem toplotne pumpe, a za dogrevanje je odgovoran dodatni uređaj za grejanje na gas ili lož ulje (ako je instalisan). VWL BB ima dodatni izmenjivač i predviđena je i za zagrevanje vode korišćenjem solarne energije. Modeli su serijski opremljeni električnim grejačem od 2 kW. Maksimalna dozvoljena temperatura u rezervoaru iznosi 65°C. Princip rada je u osnovi vrlo jednostavan.

Dovedena toplotna energija vazduha predaje se toplotnoj pumpi. Predata energija radnom fl uidu toplotne pumpe se putem rada kompresora podiže na viši energetski nivo i predaje se potrošnoj toploj vodi u okviru integrisanog rezervoara. U slučaju da se topla voda ne može pripremiti samo snagom kompresora, dodatno se uključuje električni grejač, pod uslovom da je uključena njegova sklopka.

Dovođenje potrebnog vazduha izvedeno je na način da se isti dovodi iz prostorije u kojoj je postavljena toplotna pumpa, pa se nakon procesa ponovo vraća u nju. Navedeni način dovoda i odvoda vazduha za posledicu ima hlađenje prostorije, a ako želimo da izbegnemo navedeni efekat, na raspolaganju nam je mogućnost postavljanja vazdušnih kanala. Presecima cevi Ø160 mm maksimalna dozvoljena dužina iznosi 6 m, uključujući dva luka od 90°, a presecima Ø200 mm, maksimalna dozvoljena dužina iznosi 10 m, uključujući dva luka od 90°. Svaki sledeći luk smanjuje maksimalnu dužinu za 0,5 m.

 

Korisnički interfejs na VWL BM/2 i VWL BB/2

 

Male dimenzije omogućavaju jednostavnu i brzu instalaciju, a samim tim je toplotna pumpa veoma pogodna za ugradnju kako u novogradnji, tako i prilikom adaptacije. Uzevši u obzir nešto veću fi nansijsku investiciju u odnosu na konvencionalna rešenja, primena geoTHERM VWL BM/2 i VWL BB/2 u većoj meri je opravdana, što je i potreba za potrošnom toplom vodom veća, odnosno idealan su izbor za restorane, hotele, poslovne objekte i veće kuće, odnosno vile.

Vaillant stvara inteligentna rešenja, kako bi Vaše potrebe u potpunosti bile zadovoljene. Naši proizvodi i sistemi upotrebljavaju se već 137 godina širom sveta, a kontinualno rastući broj naših korisnika iz godine u godinu je pokazatelj da Vaillant ima rešenja za sve zahteve.

 

Mogućnosti dovođenja i odvođenja vazduha geoTHERM VWL BM/2 i BB/2

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar