[Izvor: Glas Amerike]
Američka automobilska kompanija Dženeral motors donela je neke teške poslovne odluke u vezi sa svojim modelom na električni pogon nazvanim Ševi Volt. Neki analitičari kažu da bi to moglo da ima dalekosežne posledice po budućnost električnih vozila u Americi.
Vlasnik Volta Frederiko Gudsed kaže kako mu se najviše dopada potpuna tišina u njegovom automobilu. Takođe uživa kada prolazi kraj benzinskih pumpi.

„Prolazim pored više od pedeset, kada idem na posao“, kaže Gudsed.

Volt može da pređe 75 kilometara, pre nego što se automatski uključi benzinski agregat koji proizvodi struju za još 550 kilometara. Gudsed dopunjava bateriju iz kućnog priključka ili pronalazi priključke za punjenje u blizini svog posla uz pomoć smartfona. Prodavac automobila Nil Kopit kaže da se Volt vrlo dobro prodaje.

„Moj tim sada traži dva kamiona ovih kola jer ih nemam toliko koliko ima kupaca“, kaže Kopit.

Takvoj potražnji nadao se predsednik Obama kada je posetio fabriku za proizvodnju Volta, pošto je vlada pozajmila Dženeral motorsu milijarde dolara da izbegne bankrotstvo.
„Vi proizvodite automobile budućnosti“, rekao je tada predsednik Obama.

Ali Volt ipak nije ispunio plan prodaje u 2011. i slabo se prodavao početkom ove godine. Dženeral motors je obustavio proizvodnju na pet nedelja što je podstaklo pitanja o budućnosti električnih vozila u Americi. Lejsi Pleš je analitičar sajta sa automobilskim informacijama Edmunds.com, koji je ovog meseca imao 14 miliona hitova.

„Osnovni problem je što su ta vozila znatno skuplja od onih na benzinski pogon“, kaže Lejsi Pleš.

Lejsi Pleš kaže da bi benzin morao da bude dvostruko skuplji da bi vozači uvideli prednost, dok fabrike istovremeno grade modele sa sve štedljivijim motorima.
„To predstavlja snažnu konkurenciju električnim vozilima“.

Drugi problem je nedostatak javnih priključaka za punjenje koji ne moraju da budu specijalni već obični, kao i kućni. Ali bez njih vozači se plaše da voze daleko od kuće. Istovremeno proizvodnja automobila na benzinski pogon se ne smanjuje. Ali novinar magazina Autovik, Mark Von, je optimista.

„Kroz dve godine na američkom tržištu će biti 20 električnih automobila i mislim da će potražnja za njima stalno rasti“, kaže Von.
Frederiko Gudsed kaže da par godina nije ništa.

„Kada sam dobio dozvolu vozio sam mamin Pežo iz 1967. Vremena su se promenila“, kaže Gudsed.

Ali na dan kada će električna vozila pruzeti primat ipak ćemo čekati nešto duže.

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar