Primena
Danfoss individualna spratna stanica predstavlja kompletno rešenje za grejanje i pripremu potrošne tople vode svakog individualnog korisnika. Postoji mogućnost uzidne/nadzidne ugradnje u hodniku ispred stana ili u samom stanu. Izvor toplotne energije može biti toplotna podstanica priključena na sistem daljinskog grejanja ili kotlarnica. Potrošna topla voda (PTV) se zagreva protočno u trenutku puštanja tople vode na slavini tako da nema potrebe za akumulacijom čime se izbegava rizik pojave bakterije legionella u sistemu za pripremu PTV. Zbog protočnog principa zagrevanja nema ograničenja u količini potrošnje tople vode čime je omogućen maksimalni komfor korisnika.


Danfoss grejne stanice


Takav način pripreme potrošne tople vode osigurava svakom korisniku istu temperaturu potrošne tople vode u svim stanovima i bez oscilacija temperature pri promeni konzuma unutar stana. Parametri tople vode pripremljene u kompaktnoj toplotnoj podstanici ili kotlarnici adekvatni su za radijatorsko grejanje. Regulacija temperature u svakoj prostoriji vrši se termostatom ili radijatorskim termostatskim ventilima.

Konstrukcija
Sve cevi su izrađene od nerđajućeg čelika. Priključci su navojni sa zaptivačima.
Termix VMTD-F-I može biti isporučen sa ormarićem od belo lakiranog čeličnog lima modernog dizajna.

Grejanje
Parametri tople vode pripremljene u kompaktnoj toplotnoj podstanici adekvatni su za radijatorsko grejanje. Uz ugradnju mešajućeg sklopa moguće je i priključenje i na niskotemperatursko podno grejanje Regulacija temperature u svakoj prostoriji vrši se termostatom ili radijatorskim termostatskim ventilima.

Cevovod:
Klasični cevni razvod grejanja i pripreme potrošne tople vode podrazumevao bi vođenje 5 usponskih cevi (2x grejanje, 2x PTV i hladna voda pri čemu se javlja nemogućnost obračuna energije stvarno utrošene potrošne tople vode.
Danfos - Sema grejanja

Za razliku od klasičnog, Danfoss rešenje ima 3 cevi u cevnom razvodu (2x grejanje i PTV i 1x hladna voda) i omogućava obračun stvarno potrošene ukupne energije za grejanje i pripremu potrošne tople vode svakog potrošača posebno.


Prednosti sistema sa ISS jedinicama: Danfoss grejne stanice
 • Nezavisan od vrste toplotnog izvora, - gasni kotao, kotao na tečno gorivo, toplotna podstanica daljinskog grejanja.
 • Obračun utrošene energije za svakog korisnika pojedinačno.
 • Samo tri usponske priključne cevi su potrebne što smanjuje investicione troškove.
 • Smanjuje se rizik pojave legionella bacteria.
 • Nema zapreminski velikih akumulatora tople vode.
 • Ne stvara se kamenac na razmenjivaču toplote.
 • Maksimalan komfor - 35 – 80 kW toplote prema 22 kW na gasnom kotlu
 • Minimalni gubici toplote i niske temperature u povratu smanjuju troškove ekspolatacije.
 • Nema visokih temperatura vrele vode direktno iz akumulatora toplote.
 • sistem s ISS jedinicama priključenim na daljinsko grejanje je visoko energetski efikasan sistem grejanja i investiciono ne odskaće od klasičnog rešenja s bojlerima
 • visoka energetska efikasnost sistema uz minimalno održavanje i visoku pouzdanost omogućava istovremeno korišćenje niskotemperaturskog radijatorskog grejanja u stanu
 • U slučaju ugradnje ISS u hodniku, minimiziranje instalacija u stanu kupca (grejna tela, termostati) za priključak na daljinsko grejanje nije potrebna izgradnja dimnjaka (neophodan kod gasnih bojlera) pa je omogućena veća modularnost projektovanja unutrašnjeg rasporeda u stanu i spajanje stambenih jedinica
 • Bezbednost - Nema opasnosti od curenja gasa i kratkog spoja

Danfoss d.o.o.

Đorđa Stanojevića 14, Novi Beograd

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar