Kako Blackle štedi energiju?

Blackle je stvorila Heap Mediada sa namerom da nas sve podseća kako je male korake moguće napraviti u svakodnevnom životu i time uštedeti energiju. Blackle pretraživanje koristi servis Google Custom Search. Ako postavite Blackle za početnu stranicu u brauzeru, svaki put kada aktivirate pretragu na google sačuvaćete malo energije.


Kompjuterski i TV ekran su takođe mali, ali konstantni potrošači. Australijska kompanija HEAP MEDIA je ustanovila da slika koja se prikazuje na ekranu ne samo što je određena zahtevima korisnika nego troši više energije ako prevladavaju svetle boje: monitoru je potrebno više energije da bi prikazao belu nego crnu boju! Energija koja se uštedi podešavanjem monitora na tamne boje, nije velika, ali je svakodnevna, tako da u krajnjoj sumi, prema nekim proračunima, može da uštedi stotine megavat-sati godišnje, na globalnom nivou. Ovu ideju je podržao i Gugl, i ponudio Blackle pretraživač, kao deo svojih posebnih pretraživača – Google Custom Search.


www.blackle.com

[grejanje.com]

Komentari

Dragan
20 02 2012
2,959,672.778 Watt hours saved ovo je skoro 3.000 MWh - 10 sati rada Obrenovca punim kapacitetom ako dobro racunam. Nije malo ako uzmemo u obzir koja glupost i sitnica ustedi ovoliko.
 

Vaš komentar