[Izvor:DWelle.De]

Jedna fabrika frižidera u afričkoj državi Svazilend proizvodi prvi ekološki frižider. On koristi sunčevu energiju, a u proizvodnji i pri radu frižidera nastaje mnogo manje štetnih materija. Pomoć im stiže i iz Nemačke.

Najmoderniju fabriku frižidera u Africi možda zamišljate kao sterilni, modernu i tihu. Ali, fabrika „Palfridž“ (Palfridge) u Macopi u Kraljevini Svazilend deluje kao velika automehaničarska radionica. Tu se zavaruje, udara čekićem, zavrću se šrafovi i plamenikom na gas lepe plastične folije za transport.

Kraljevina Svazilend jedna je od najsiromašnijih afričkih zemalja i poslednja apsolutistička monarhija na tom kontinentu. Ali, u Aveniji kralja Msvatija upravo se ispisuje poglavlje afričke budućnosti, uveren je glavni inženjer Tabo Shongve: „Mnogo ljudi ne zna za Svazilend, ali to će se sad promeniti. Svi žele da žive a da prave što manje štete po okolinu. A ’Palfridž’ radi upravo to. Mi menjamo Afriku.“

Prepoznao komercijalnu prilku

„Palfridž“ je razvio prvi, potpuno ekološki frižider na području Afrike – na solarnu energiju, bez štetne tečnosti za hlađenje, bez baterija sa olovom. Koncept je u suštini bio zamišljen samo za rashladne kutije za čuvanje vakcina. U jednoj takvoj rashladnoj kutiji mogu se čuvati vakcine za 50.000 ljudi, nezavisno od mreže električne struje. Ali, „Palfridž“ je prepoznao i komercijalnu korist pa je počeo da proizvodi rashladne kutije za piće i hranu u kioscima, a zatim razvio i frižider za domaćinstvo na sunčevu energiju.

U malom selu, oko sat vožnje od glavnoga grada Mbabanea, veoma cene novu tehniku. Upravo je neko ukrao solarne ploče sa krova dečjeg vrtića. Srećom, majstor iz fabrike „Palfridž“ mogao je da montira nove. On je i upozorio stanovnike da preko noći postave stražara.

Nemačka veruje u uspeh

U fabrici se svakodnevno proizvede 170 frižidera. Svaki deseti je potpuno ekološki. Radnici na gotove hladnjake lepe etikete sa natpisom GTZ. To je znak nemačkog Društva za tehničku pomoć koje se u međuvremenu zove Nemačko društvo za međunarodnu saradnju - GIZ. Nove nalepnice još nisu stigle do juga Afrike. Šef regionalne kancelarije tog nemačkog društva Peter Konce kaže:

„Jasno je da ovo malo preduzeće to ne bi moglo samo da razvije. Ali, ono ima dobru mrežu i ako bude uspelo da tu ideju najpre proširi u južnoj Africi, onda ono može da bude uspešno. Mi verujemo da je to moguće.“

Firma i nije tako mala. Upravo su se dva inženjera za zavarivanje vratila iz Nemačke, sa obuke na Tehničkom univerzitetu u Drezdenu i u Anaberg-Buholcu.

I razvoj i čuvanje okoline

Nemačkom Društvu za međunarodnu saradnju se ekološki frižider iz Svazilenda uklapa u koncept. Ta organizacija, kao i „Grinpis“ (Greenpeace) i danska organizacija „Danfoss“, pomaže preduzeće iz Svazilenda. To je politika koju zastupa i nemački savezni ministar za razvoj Dirk Nibel, a raduje i saveznog ministra za zaštitu životne sredine Norberta Retgena. „Palfridžovi“ frižideri smanjuju količinu emitovanja ugljen-dioksida u atmosferu za 15.000 tona godišnje, a efikasnost im je veća za 40 odsto nego kod uobičajenih modela.

Menadžer „Palfridža“ Caska Bhila oduševljen je potražnjom iz Južnoafričke Republike, Zambije, Nigerije. Jedino nije siguran da li može i cenom da izdrži kinesku konkurenciju. „Utvrdili smo da mnogi Afrikanci žele da imaju takav aparat. Ali, još smo u ranoj fazi. Na primer, solarne ploče moramo da uvozimo, što se odražava na cenu.“

Ipak, oko 500 radnika u toj fabrici frižidera veoma je motivisano. S obzirom na nezaposlenost od 40 odsto u Svazilendu to je dvostruka privilegija. Imati posao i proizvoditi najekološkiji frižider u Africi.

Autor: Klaus Šteker / Anto Janković
Odgovorni urednik: Ivan Đerković

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar