Vaillantov mikro-kogeneracioni sistem ecoPOWER od jula prošle godine greje i snabdeva strujom firmu Smiles AG u Nemačkoj. Međutim, sistemom se dodatno snabdevaju i električne podstanice za punjenje električnih automobila ove firme Tako se svi modeli elektromobila od jednoseda CityEla, preko sportskog modela Tazzari Zero ili četvoroseda Reva NXR pune strujom proizvedenom Vaillantovim mikro-kogeneracionim sistemom ecoPOWER. Nova električna centrala je zato svesno smeštena u centralnu staklenu kotlarnicu, prigodno nazvanu „Energetskim centrom“.

 


Pitanje kako ekološki prihvatljivo snabdevati električne automobile strujom uz istovremeno smanjivanje emisija CO2 već dugi niz godina se razmatra u struci.

Kombinacija elektromobila i ecoPOWER mikro-kogeneracije je savršena, buduć da se tako štetne emisije mogu smanjiti do 80% u odnosu na najštedljivija vozila sa sagorevanjem. Električni automobili proizvedeni u Smilesu troše 3,5 i 12 kWh na 100 km. Međutim, trenutna cena struje od 0,50 do 2,50 evra može se dodatno sniziti strujom iz sopstvene proizvodnje iz mikro-kogeneracionog sistema. Time ova kombinacija snova postaje zanimljiva i privatnim korisnicima.

 

Smiles-ov elektromobil u Vaillant dizajnu

 

Elektromobil - blagoslov ili prokletstvo?

Elektromobile hvali industrija, distributeri energije i mnogi stručnjaci kao jedino rešenje u borbi protiv štetnih emisija i klimatskih promena. Ekološka udruženja, kao Greenpeace na primer, tvrde da je bilans CO2 kod elektromobila lošiji čak i od onog kod klasičnih automobila srednje klase.

 

Za: Elektromobili mogu smanjiti zavisnost od nafte i omogućiti upotrebu obnovljivih izvora energije. Sa 88 % energetske iskoristivosti imaju znatnu prednost pre benzinskim automobilima sa samo 25% iskoristivosti, kaže američki proizvođač luksuznog automobila Tesla.

 

Protiv: Kratkoročno i u bliskoj budućnosti ne možemo očekivati znatan doprinos u očuvanju klimatskih uslova, kaže Greenpeace. Naprotiv, električni automobili pogoduju „nečistoj“ struji. Gledano po trenutnoj proizvodnji struje, emisija CO2 kod električnih automobila uporediva je sa klasičnim benzinskim motorima, ako ne čak i veća.

 

Zaključak: Elektromobili doprinose očuvanju klimatskih uslova samo ukoliko se koristi „zelena“ struja iz „čistih“ elektrana. Osim obnovljivih izvora energije, zelena struja dobija se i putem mikro-kogeneracionih sistema. Iako sistem radi na gasni motor, otpadna toplota za razliku od benzinskih i dizel motora se ne izbacuje u vazduh, već se koristi za grejanje i pripremu potrošne tople vode, a tako je i kod Vaillantovog sistema ecoPOWER.

Sistem ecoPOWER pretvara čak oko 90% utrošene energije u struju i toplotu - kod velikih elektrana taj postotak iznosi svega 20 do 60%.

 

Upravo zato pomoću mikro-kogeneracionog sistema moguće je pored efi kasnog grejanja usput koristiti i ekološku struju sopstvene proizvodnje i time delovati u pravcu očuvanja klimatskih uslova.
ecoPOWER u centralnoj kontlarnici
Redovna provera rada ecoPOWER uređaja

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar