Antikondenzacioni ventil za kotlove na čvrsto gorivo - Caleffi 280

Antikondenzacioni ventil se koristi u sistemima grejanja sa kotlovima na čvrsta goriva i automatski reguliše temperaturu povratne vode u kotao. Održavanje kotla na visokoj temperaturi sprečava kondenzaciju vodene pare sadržane u dimnim gasovima.

Kondenzacija ostavlja naslage, koje se talože na metalnim površinama izmenjivača, izazivajući koroziju, smanjenu toplotnu efikasnost izmenjivača i pojavu zapaljivih gasova. Antikondenzacioni ventil obezbeđuje duži vek trajanja i bolju efikasnost kotla.

Antikondenzacioni ventil Caleffi 280 
Kotao sa antikondenzacionim ventilom

Princip rada ventila

Termostat, potpuno uronjen u fluid, kontroliše kretanje zatvarača ventila koji reguliše protok u by-pass i povratnom vodu sistema. Pri uključivanju (startovanju) kotla, antikondenzacioni ventil vrši recirkulaciju vode kako bi se u što kraćem roku postigla radna temperatura kotla (sl.1). Kada temperatura vode na razvodu Tf pređe zadatu vrednost Tset, ventil otvara dovod hladne vode kako bi se mešanjem postigla zadata temperatura Tmix=Tset. U ovoj fazi počinje zagrevanje sistema (sl.2). Kada je temperatura vode na povratu u kotao Tmix viša od podešene vrednosti na antikondenzacionom ventilu za oko 10°C, by-pass vod se zatvara i voda se vraća u kotao sa istom temperaturom kao u povratu iz sistema (sl. 3 i 4).

Početak rada kotla Počinje zagrevanje sistema
Bajpas zatvoren Početak rada kotla

Tf = Temperatura vode na razvodu

Tset = Podešena temperatura na antikondenzacionom ventilu

Tmix = Temperatura mešane vode, temperature povratne vode u kotao

Tr = Temperatura vode na povratu

 

Aplikativna šema

Antikondenzacioni ventil - aplikativna šema

 

Više detalja o rešenjima za zaštitu hladniog kraja kotla pogledajte u Caleffi brošuri - Caleffi komponente za sisteme na biomasu

 

Srodni članci:

Caleffi - antikondenzacione jedinice

Caleffi

Vojvode Dobrnjca 18, Beograd

www.caleffi.com

Komentari

mioljub
21 09 2021
Imate li antikondenzacioni ventil za kotao 5/4 ili 1 col i gde kupiti
 
taja
28 11 2015
pre ce biti pitanje? Imam kotao za grejanje Termomont od 25 KW.Dobro greje ali se stvara velika kondenzacija u samom kotlu (u vidu smole garezi i na dnu tecna-smola ili voda-koja napuni donji deo i izlazi kroz vratanca sastrane za ciscenje).Primetio sam da se to stalno ponavlja kad god ili zalozujem pec ili kada dopunjujem utoku rada peci.Konkretno juce sam ocistio pec upotpunosti i podlozio i jutros sam opet primetio da mije curela crna kondenzacija na otvoru za ciscenje sastrane iako sam dobro zasrafio otvor.Molio bih vas da mi odgovorita ako ste umogucnosti.Samo jos nesto citam da postoji mesaoni ventil koji se naknadno ugradjuje pa se pitam dali bimi on mozda pomogao kada bih ga ugradio.Unapred zahvalan.
 

Vaš komentar