Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

Teško dokazati da je u stanovima loše grejanje

Beograđani u čijim stanovima je temperatura niža od propisane imaju pravo na umanjenje računa za daljinsko grejanje. Ali, dok čekaju da dođu radnici iz “Beogradskih elektrana” da izmere temperaturu ne bi smeli da dogrevaju prostorije, što je nemoguće, posebno u stanovima gde ima i dece i bolesnih. U suprotnom nema umanjenja računa.

“Elektrane” prime 150 do 200 reklamacija dnevno. Beograđani najčešće prijavljuju curenje iz instalacija, da im ne rade pojedina grejna tela ili je grejanje slabo. Radnici “Elektrana” dužni su da na teren izađu u roku od 24 sata od prijema reklamacije, a da za 48 sati otklone kvar ili sačine zapisnik.

Mnogi Beograđani se žale na loše grejanje „Elektranama“, a ne mali broj njih i našoj redakciji.

- Supruga je problem jedva prijavila dispečerskom centaru “Elektrana” jer ih je veoma teško dobiti. Dok smo čekali da dođu iz “Elektrana”, uključili smo klimu. Deca su mi se razbolela, pa nisam mogao da pustim da se smrzavaju. Verujem da se dogrevaju i svi ostali sugrađani koji imaju slabo daljinsko grejanje, zbog čega ispadne da to merenje ne bude relevantno - priča sugrađanin Mladen K.

Gradskom odlukom propisano je da temperatura u stanovima treba da bude 20 plus/minus jedan stepen, ali mnogi sugrađani tvrde da im je u stanovima hladno i da ih ne mogu zagrejati mlaki radijatori.

Međutim, odgovor iz “Elektrana” je da nije relevantno koliko su radijatori topli, već kolika je temperatura u prostoriji. Objašnjavaju i da toplota radijatora zavisi od spoljašnje temperature, kao i da onda kada je napolju znatno iznad nule ne treba očekivati da radijatori budu vreli, kao kada je napolju minus.  Tvrde i da se i sa mlakim radijatorima kad su povoljni vremenski uslovi postižu propisane temperature u stanovima.

Radnici ovog preduzeća od 28. oktobra proveravaju kvalitet grejanja u svim delovima grada. Do sada je, uglavnom po reklamacijama korisnika, provereno 1.380 stanova, odnosno 4.150 prostorija.


- U samo 22 prostorije stanova, što je 0,5 odsto, temperature izmerene specijalnim baždarenim meračima bile su ispod propisane za u proseku jedan do 1,5 stepeni - rečeno je u “Elektranama”.

 

Elektrane: Radimo u skladu sa gradskom odlukom
„Beogradske elektrane“ kažu da su netačni navodi da na osnovu svojih internih akata isporučuje korisnicima loše grejanje. Navode da isključivo poštuju gradsku Odluku o snabdevanju toplotnom energijom, kojom je definisano kada isporučuju toplotnu energiju, pri kojim uslovima i koje su propisane temperature. Ističu i da je tom Odlukom definisan i način provere zagrejanosti prostorija, koji “preduzeće poštuje, a korisnici znaju”, kao i da su netačni navodi da je teško dokaziv loš kvalitet grejanja.

Kada se umanjuju računi
Ako je temperatura u stanu 12 stepeni i niža, korisnici ne plaćaju grejanje dok traje kvar. Kada je u stanu ispod 19, a iznad 12 stepeni, cena za jedan grejni dan se umanjuje za po pet odsto za svaki stepen niži od propisanog. To je sve tako pod uslovom da je reč o kvaru koji nije moguće otkloniti za 48 sati od prijema reklamacije, koliki je rok za otklanjanje kvarova.

Izvor: Blic [link]

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost