Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

Zadužena Grčka želi da postane solarna elektrana Evrope

Grčka je predstavila obiman plan razvoja solarne energetike, koji bi trebalo da joj omogući da do sredine ovog veka postane vodeći proizvođač i izvoznik solarne energije u Evropi.

"Projekat Helios", za koji Grčka treba u inostranstvu da nabavi 20 milijardi evra, prezentovao je na energetskoj konferenciji u Hamburgu grčki ministar energetike Jorgos Papakonstantinu.


Projekat predviđa da se do 2020. godine snaga fotovoltaičkih elektrana u Grčkoj poveća na 2,2 gigavata, sa sadašnjih skromnih 206 megavata. Do sredine veka snaga treba da dostigne deset gigavata, navelo je ministarstvo energetike.
"Grčka ima 300 sunčanih dana godišnje, što je za oko 50 odsto više sunčevog zračenja nego u Nemačkoj, koja je svetski lider u fotovoltaici", rekao je ministar, a prenosi Rojters.


Solarnu energiju bi Grčka morala da izvozi na tržište koje bi prihvatilo njenu visoku cenu, a to znači Nemačko. Kada bi zemlja sama trošila solarnu energiju njeni problemi bi se, s obzirom na nekoliku puta višu cenu u odnosu na uobičajene izvore i neophodnost velikih dotacija, još više produbili. Neke evropske zemlje, na čelu sa Španijom, zbog toga su, sa izbijanjem finansijske krize, ograničili podršku razvoju solarne energije.


Ideju da se Grčka iskoristi kao teritorija za proizvodnju čiste energije za Nemačku obelodanio je u junu nemački ministar finansija Volfgang Šojble. Prošlog meseca o projektu Helios razgovarala je u Atini delegacija nemačkih vladinih službenika i industrijalaca.
Nemačkoj će u narednim godinama očajnički biti potrebni novi izvori, jer je odlučila da odustane od nuklearne energije. Prema grčkoj prezentaciji, već danas je moguće preneti iz Grčke do srednje Evrope električnu energiju iz kapaciteta do 2,5 gigavata.


Plan bi, prema vladi, trebalo da finansiraju strani investitori. Vlada im obećava iznajmljivanje državnog zemljišta neopterećenog administrativnim i pravnim problemima.
Najveća prepreka razvoju obnovljivih izvora i uopšte poslovanju u Grčkoj je birokratija.

*izvor: www.tanjug.rs

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost