Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

”Zeleni” kilovati

Prvi vetroparkovi u Sbiji narednog proleća u Plandištu. Zakupljeno 50 parcela. Investicija 150 miliona evra

 

PLANDIŠTE - Sve ukazuje na to da će se na tlu jedne od pet najnerazvijenijih opština u Vojvodini, Plandištu, izgraditi prvi vetropark u Srbiji, koji će proizvoditi ekološku električnu energiju koristeći snagu vetra. Lokalna samouprava čini sve kako bi kompaniji ”Energovind” što pre omogućila da počne podizanje 50 vetrogeneratora, ukupne snage 110 megavata, što bi kroz nekoliko godina višestruko povećalo skromni opštinski budžet (ove godine svega dva miliona evra).

Investitor je već inkasirao više od 12 miliona dinara privatnim vlasnicima za zakup 50 parcela na 25 godina. Sada se čeka usvajanje plana detaljne regulacije tog zemljišta u katastarskim opštinama Plandište, Velika Greda, Jermenovci i Barice, kako bi mogli da podnesu zahtev za dobijanje građevinske dozvole.

DRUGI U EVROPI
IAKO potencijal južnobanatskih vetrova mere gotovo četiri godine, u ”Energovindu” kažu da sa tim još nisu završili. Sada se priprema postavljanje mernog stuba od 125 metara, s posebnom opremom, a takav stub postoji još samo u Nemačkoj, kada je o Evropi reč.

- Procedura je više nego komplikovana. Potrebno je više od 45 dozvola da bismo dobili građevinsku dozvolu, i sve to traje oko godinu - kaže Miroslav Kopečni, savetnik u ovom projektu. - Najvažnije korake ka dobijanju dozvole smo prošli, pa očekujemo da ćemo već u martu, kada počne nova građevinska sezona, zakopati prvi ašov.

U dogovoru sa prvim čovekom Plandišta, Zoranom Vorkapićem, ”Energovind” je osnovao novu kompaniju ”Vindpark Plandište 1”, od koje će se u opštinsku kasu slivati porez od kompletne investicije, vredne oko 150 miliona evra.

- Kada imate mogućnost da stogodišnji budžet dobijete za samo godinu-dve, jasno vam je zašto toliko želimo da se ovaj projekat što pre realizuje. To otvara i mogućnost zapošljavanja lokalnog stanovništva, prvenstveno za početne građevinske radove. Zato ćemo učiniti sve da do početka sledeće građevinske sezone investitor ima sve potrebne dozvole - obećao je Vorkapić.

Povoljnost za invetitora jeste i to što se u blizini budućeg vetroparka nalazi dalekovod od 110 kilovolti, koji bi mogao da primi svu proizvedenu ”zelenu” energiju.

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost