Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

Nema novca za “zelene” kilovate

Kasne ugovori Elektroprivrede Srbije sa proizvođačima struje iz obnovljivih izvora. Za tri meseca izgubljeni milioni

 

NI četiri meseca posle usvajanja uredbe o podsticajima za proizvođače struje iz obnovljivih izvora, nijedan investitor nije potpisao ugovor sa Elektroprivredom Srbije.
Najveća prepreka je nepostojanje tipskih ugovora između proizvođača i EPS, a pitanje je da li će ovaj pravni zastoj da bude rešen uskoro.
Radoje Radojković iz Raške još od 2002. godine prodaje EPS struju iz svojih malih hidroelektrana i za kilovat-sat dobija 3,25 dinara, dok bi po usvojenoj uredbi trebalo da dobija čak tri puta više, tačno devet evrocenti. Radojković je vlasnik prve privatne legalne hidrocentrale u Srbiji, a nada se tome da će i među prvima potpisati ugovor za “zelene” kilovate.


- Nepostojanjem novog ugovora sa Elektroprivredom Srbije, kojim bi se naplaćivali kilovati u skladu sa Uredbom, od početka ove godine do sada izgubio sam tri miliona dinara - kaže Radojković. - Razumem sve teškoće u postupku, ali samo podsticajima država treba da pokrene ovaj vid proizvodnje “zelene” energije.
Naš sagovornik ističe da mala hidroelektrana u Raškoj ima snagu 45 kilovata, za koju je dobio status povlašćenog proizvođača, dok je još u proceduri mala hidroelektrana u Kuršumliji sa snagom od 350 kilovolt-ampera.


On kaže da ne odustaje i ima ideju da gradi jednu malu HE “Vladići 1” na Jošanici snage 800 kilovata, kao i još po jednu od 150 i 600 kilovata na Barskoj i Lisinskoj reci.
- U prvu HE sam investirao tadašnjih 50.000 maraka, dok sam lokaciju gde je druga zakupio od ŠIK “Kopaonik” na 30 godina - kaže Radojković. - Mala hidroelektrana u Kuršumliji je koštala oko 200.000 evra i isfinansirao sam je sa kreditom Fonda za razvoj.
Na ugovor sa Elektroprivredom Srbije čeka i Dragan Ivković koji je na reci Vrla napravio malu HE snage 30 kilovata.
- Za 3.000 kilovat-časova struje od Elektroprivrede Srbije sada dobijem oko 9.000 dinara, što je jako malo, a trebalo bi da dobijam tri puta više - priča Ivković. - Nisam obeshrabren, ali treba i drugi da se uključe u slične projekte. Voda teče, pa teče, a ne koristimo je.

IMA POTENCIJALA


POTENCIJAL malih vodotokova procenjen je na 0,4 miliona tona ekvivalentne nafte ili tri odsto od ukupnih obnovljivih izvora - kažu u Ministarstvu energetike.
- Iskorišćenjem malih HE moguće je proizvesti oko 4,7 odsto od ukupne proizvodnje struje u Srbiji i oko 15 odsto sadašnje proizvodnje električne energije u hidroelektranama.
Planom Ministarstva do 2012. godine moglo bi da se izgrade male HE snage oko 45 megavata, a investicija je procenjena na 76,5 do 90 miliona evra.

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost