Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

Obnovljiva energija šansa za Srbiju

Do 2020. godine, u skladu sa evropskim direktivama, Srbija bi trebalo da udvostruči proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Nikola Rajaković kaže da se trenutno u Srbiji oko dve trećine ukupno proizvedene energije dobija iz uglja, dok se ostala energija (oko 30 odsto) dobija iz obnovljivog izvora – velikih hidroelektrana.

Ostali OIE (biomasa, solarna energija, vetar i geotermalna energija), kako je kazao Rajaković, veoma se malo koriste, svega 0,7 promila. Ti izvori su šansa Srbije da razvije "srednju klasu", jer ti izvori doprinose razvoju lokalne industrije, primeni novih tehnologija i povećanju zapošljavanja.

U EPS-u kažu da proizvodnja kilovat časa električne energije iz velikih hidroelektrana EPS košta 1,1 evro cent. Cena kilovat časa iz termopostrojenja je 2,5 puta veća od cene kilovata koji se dobije iz konvencionalnih hidroelektrana dok je cena kilovata iz obnovljivih izvora višestruko skuplja i od jednih i drugih.

Prema podacima Ministarstva energetike, Srbija ima potencijal da 55 odsto ukupne energije koju sama proizvodi dobija iz OIE, a koristi svega 18 odsto svojih potencijala.

Najveći potencijali OIE su u biomasi oko 49 odsto, velike hidroelektrane zauzimaju oko 30 odsto, solarna energija 13 odsto, vetar i geotermalna energija po četiri odsto, dok male hidroelektrane čine tri odsto.

Predstavnik Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragan Vlaisavljević kazao je da je trenutno u Srbiji aktivno 15 ugovora o okupu energije iz OIE, a ukupan godišnji trošak otkupa energije proizvedene iz ovih izvora je 2,1 milion evra. Prema njegovim rečima, prosečna otkupna cena energije iz OIE je 8,69 evrocenta za kilovat čas.

Prema njegovim rečima, u Srbiji nema elektrana na biomasu, biogas, otpad, geotermalnu energiju i tim oblastima treba dati veće podsticaje kao i stimulisati proizvodnju toplotne energije.

Vlaisavljević je kazao da u Srbiji treba stimulisati proizvodnju toplotne energije iz OIE i više koristiti energiju vetra iz koje godišnje može da se proizvede 2,3 milijarde kilovat-časova električne energije.

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost