Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

Solarnim vozom kroz Evropu

Putnički "zeleni voz", čija će trasa biti od Pariza do Amsterdama, prešao je prvi probni deo puta, koristeći struju iz solarnih panela.

Izvor teksta: RTS

Međunarodni voz velike brzine koji povezuje Pariz i Amsterdam biće prvi u Evropi koji će na jednoj svojoj deonici koristiti struju dobijenu iz solarnih panela, instaliranih na tunelu nad tom prugom, prenela je agencija AFP.

Solarni paneli iznad tunela u Antverpenu
Solarni panel nad tunelom kroz koji se voz kreće

Prvi putnički "zeleni voz" u Evropi prešao je put od Antverpena do granice sa Holandijom, koristeći solarnu energiju.

Tunel u Antverpenu, na severu Belgije, dug 3,6 kilometara i vredan 15,6 miliona evra, biće pokriven sa 16.000 solarnih panela površine 50.000 kvadratnih metara, veličine osam fudbalskih stadiona.

Struja će napajati infrastrukturu na pruzi, osvetljenje, signale i služiće za potrebe u samom vozu, a biće isporučivana i Antverpenu.

Panele gradi belgijska kompanija za solarnu energiju "Enfiniti" koja će proizvoditi 3.300 megavat-časova struje godišnje, koja je jednaka prosečnoj godišnjoj potrošnji u približno 950 porodica.

Panelima će se uštedeti 47,3 miliona kilograma emisija ugljendioksida tokom dve decenije. Primena solarne energije smatra se metodom za smanjenje ispuštanja ugljenika iz sektora železnice.

"Korišćenjem električne struje, proizvedene odmah, eliminišemo gubitke energije i transportne troškove", rekao je direktor kompanije "Enfiniti" Stiven de Tolenaere.

 

Solarni tunel

Kompanija se nada da će taj projekat da razvije nove instalacije u SAD i drugim delovima sveta, ukazujući da su železnički hangari idealna mesta za takve instalacije u budućnosti.

Mogućnost primene takve tehnologije se razmatra u SAD na brzoj pruzi Tuson-Feniks u Arizoni.

U Italiji EU finansira postavljanje solarnih panela na krovu voza koji obezbeđuju električnu struju za klimatizaciju vagona.

Francuska, takođe, razmatra mogućnost uvođenja te tehnologije radi korišćenja struje za osvetljenje i klimatizaciju voza u regionu Poato-Sarent.

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost