Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

Rešenja za energetski efikasnu gradnju

Od hiljadu projekata iz cele Evrope, u finale konkursa za inovacije u održivoj gradnji u organizaciji "Lafarža", među prvih 10 ušla tri projekta iz Srbije.

Čak i ako ne pobede na konkursu, na te projekte treba obratiti pažnju, jer nude rešenja za bržu, jeftiniju i energetski efikasniju gradnju.

Među 10 finalista konkursa za inovacije u održivoj gradnji, koji će biti predstavljeni sutra u Lionu, nalaze se čak tri projekta iz Srbije. Na konkurs u organizaciji francuske kompanije "Lafarž", jednog od najvećih proizvođača cementa u svetu, stiglo je više od hiljadu projekata iz cele Evrope.

Izjave Milenka Milenkovića, Srećka Stefanovića i Jovana Nikolića

Među njima je i prva energetski efikasna sportska hala u Srbiji. Nalazi se u Boljevcima, nadomak Beograda. Izgrađena je od prefabrikovanih ferocementnih elemenata, a konstrukcija je postavljena za svega 15 dana.

"Gradi se jeftinije, objekti su izuzetno trajni, imaju trajnost više stotina godina, faktički su neuništivi, gotovo potpuno su rezistentni na zemljotres, olujne vetrove, na požar i imaju izuzetno visok nivo energetske efikasnosti", ističe Milenko Milenković iz firme "Milenković Kompani".

Čitavu halu zagrevaće električna pumpa snage samo sedam kilovata, što je šest puta manje energije od uobičajenog grejanja.

Među 10 najboljih inovacija u svetu u održivoj gradnji "Lafarž" je svrstao i "Oblikovani građevinski blok", projekat koji omogućava mnogo bržu i jeftiniju gradnju od klasične.

Srećko Stefanović iz firme "Hemi Eko" kaže da taj blok već ima ugrađen fasadni deo i omalterisan unutrašnji deo, tako da, kada se njime zida, dobije se gotova fasada i omalterisana unutrašnjost, pa nema potrebe za završnim zanatskim radovima.

Treći projekat iz Srbije koji će konkurisati za "Lafaržovu" nagradu je brza i jeftina gradnja panelnim sistemom od betona, sa originalno postavljenom izolacijom, koja potrošnju energije umanjuje za čak 80 odsto.

"Prvi put u svetu je u unutrašnjosti zida postavljena izolacija. Potpuno je neprekidna i veza je sa svim zidovima i tavanicama", navodi Jovan Nikolić iz firme "Kvatro konstrakšn".

Kao organizator takmičenja, "Lafarž" će pobednicima pružiti podršku kakvu budu želeli.

"To može da podrazumeva marketing, novčanu podršku ili partnerstvo sa "Lafaržom", koji je jedan od najvećih proizvođača u građevinskoj industriji", rekao je Rade Bučevac iz Beočinske fabrike cementa.

Čak i ako ne pobede na konkursu, na ove projekte treba obratiti pažnju, budući da sva tri nude rešenja za bržu, jeftiniju i energetski efikasnu gradnju.

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost