Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

Nagrada za inovaciju - European Aluminium Award 2010 za WICTEC CPC

Ritter Energie Umwelttechnik GmbH i Wicona zajedno su razvili fasadni kolektor „WICTEC CPC“ koji je nagrađen prestižnom nagradom na sajmu “Aluminium” u Esenu u Nemačkoj.

Ritter Energie Umwelttechnik GmbH i Wicona zajedno su razvili fasadni kolektor  „WICTEC CPC“ koji je nagrađen na sajmu “Aluminium” u Esenu u Nemačkoj. Posle nagrade „Intersolar Award 2010“ inovativni koncept fasadnih sistema “WICTEC CPC” koji sadrži integrisane termosolarne cevi dobio je još jednu prestižnu nagradu - “European Aluminium Award 2010”.

"Ovaj inovativni koncept je sprega naprednog dizajna i funkcionalnosti" - bile su reči kojima je žiri opisao pobednički fasadni kolektor sa vakuumskim cevima i polutransparentnim aluminijumskim CPC reflektorima u kategotriji “Building & Construction” .

Solarni vakuumski kolektor  Wicona

Tehnologiju vakuumskih cevnih kolektora razvila je kompanija Ritter, uz korišćenje WICONA aluminijumskih elemenata potkonstrukcije i fasadnih modula tako da se oni mogu prefabrikovati u pogonima specijalizovanim za proizvodnju fasaadnih elemenata i sistema, a zatim ugrađivati na licu mesta u skladu sa potrebama dizajna.

Kolektor sakuplja sunčevu energiju na prednjem delu fasde i ujedno služi kao zaštita od direktnog sunčevog zračenja. Zahvaljujući ekstremno malim toplotnim gubicima, solarni kolektori zagrevaju vodu do temperature između 60 i 90°C, koja se odvodi kao topla sanitarna ili grejna voda najkraćim putem u unutrašnjost zgrade preko sistema cevi integrisanog u noseće profile fasade.

Perforacija CPC reflektora omogućava prolaz izvesnog dela sunčevog svetla u unutrašnjost zgrade uz sasvim dovoljno za umereno osvetljenje prostorije, a pritom se obezbeđuje željena providnost fasade. Odlično izolovana staklena fasada takođe obezbeđuje manju potrošnjuenergije tokom grejne sezone. Regulacioni elementi fasade (otvori sa klapnama) propuštaju po potrebi svež vazduh i koriste se prilikom češćenja i održavanja staklenih površina.

U saradnji sa Univerzitetom u Štutgartu, Hydro Building Systems, Frener & Reifer, Tehničkim Univerzitetom u Minhenu i drugim partnerima Ritter Energie- und Umwelttechnik GmbH & Co. KG,  „WICTEC CPC“ predstavlja uspešno realizovan zajednički istraživački projekat.

Od 1998, nagrada "European Aluminium Award" sastavni je deo sajma “Aluminium" i dodeljivana je svake godine i usmeravala pažnju inženjera, konstruktora, dizajnera i krajnjih kupaca. Nagrađene proizvodie i projekte koji na inovativan način koriste aluminijum, odabrao je stručni žiri pod supervizijom Prof. Laurens Katgerman sa Tehnološkog Univerziteta Delft.

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost