Početna O portalu Prijatelji Uloguj se Upiši se u adresar Twitter Eng

Upotreba peleta povećava energetsku efikasnost

Konferencija "Energetski potencijal šuma u Srbiji - Nove zelene tehnologije" u organizaciji Danas konferens centra

Izvor: www.danas.rs

Beograd - Domaćinstva u Srbiji godišnje za grejanje potroše oko milion kubnih metara drva.

Šume se prostiru na oko dva miliona hektara od čega je 50 odsto u državnom, a ostatak u privatnom vlasništvu. Reč je o oko 26 odsto ukupne površine Srbije, što nije dovoljno posebno ako se imaju u vidu naši susedi, kojima je pod šumama od 40 do 55 odsto teritorije. Srbija u ovom trenutku ima oko 200 miliona kubnih metara šume, najviše bukve, hrasta i topole. Procene su da se oko 500.000 tona drveta može preraditi u pelete i to bi trebalo podsticati jer će se na taj način povećati energetska efikasnost, zaštita životne sredine, a doći će i do otvaranja novih radnih mesta - izjavio Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike na jučerašnjoj konferenciji "Energetski potencijal šuma u Srbiji - Nove zelene tehnologije" u organizaciji Danas konferens centra.

Prema njegovim rečima, Srbija ima tehnologiju za preradu drveta u pelete, ali ne u onoj meri koliko za to postoji potencijal. On je istakao da naša zemlja nedovoljno, prema nekim procenama ispod jedan odsto, koristi obnovljive izvore energije, a cilj je da se za dve godine taj udeo poveća za dva odsto. Ministar Škundrić je podsetio da Srbija ima potencijal da od obnovljivih izvora energije koristi biomasu u iznosu od 63 odsto, energiju sunca i hidropotencijala 14 odsto, energiju vetra pet do šest odsto i geotermalnu energiju oko četiri odsto. Škundrić je podsetio da su u Srbiji na snazi podsticajne mere za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora. Ministar energetike se založio i za povećanje proizvodnje konoplje kod nas, zbog mogućnosti dobijanja različitih vrsta ulja i kvalitetne celuloze, kao tehnološke sirovine.

Zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Bojan Kovačić istakao je da se 25 odsto potreba za energijom može nadomestiti obnovljivim izvorima. On je dodao da će se u budućnosti obnovljivi izvori sve više koristiti kako bi se između ostalog rešili određeni problemi kao što je onaj da oko milijardu ljudi na svetu nema električnu energiju. Ilustrujući težnje razvijenih zemalja da unaprede korišćenje OIE, direktor Agencije za energetsku efikasnost je naveo primer Nemačke koja se obavezala da do 2050. godine koristi oko 80 odsto energije iz tih izvora. "Drvo kao energent se u Srbiji ne koristi na pravi način jer se uglavnom upotrebljava kao klasični ogrev. Sagorevanjem u klasičnom šporetu "smederevcu" se iskoristi tek oko 40 odsto energetskog potencijala drveta, tako da bi trebalo što više proizvoditi pelete i brikete.

Peleti i briketi se izvoze, dok sa druge strane, Srbija na uvoz raznih energenata godišnje troši oko 1,8 milijardi evra", istakao je Kova

Nazad

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
© Grejanje.com 2010-2012 | Powered by PlumDesign
Nezavisnost rada magazina za energetsku efikasnost omogućili su pokrovitelji i sponzori projekta
Logo Grejanje.com - Magazin za Energetsku Efikasnost